Dvojica Nikola osvajaju naše čitaoce

Humanisti: Dr Milica i dr Božidar Mitić
 

Jedan se zove Nikola Jovanović i sa svojih deset godina ovaj mali Beograđanin izdržava nezaposlenu majku Snežanu, nudeći svoje šarene crteže u Ulici kraljice Marije ispred broja 27. Ide u školu, ali verovatno usled nedostatka vremena nema baš petice u školskom dnevniku. Za svoj trud dobije ponekad čokoladu od prolaznika, a ponekad zaradi i neki dinar.

 

Drugi se zove Nikola Matković, 12-godišnji je učenik u Osaonici kod Novog Pazara, koji svakodnevno, od Vučinića gde živi, do škole u Osaonici, prepešači desetak kilometara i to mu ne pada teško. U školu najčešće polazi gladan, ali niže petice. O užini, sendviču, soku i slatkišima, odmoru na moru ne razmišljaju ni jedan ni drugi. Ipak, potajno obojica žele laptop, tablet ili neki stari kompjuter, pogled u lepši svet iz svojih sobičaka, ali i jedan i drugi Nikola znaju da roditelji moraju prvo da podmire račune, a posle toga obično ništa ne preostane.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Najnoviji prilog za malog Beograđanina Nikolu Jovanovića stigao je od poznatih donatora iz Nemačke, porodice Mitić iz Nirnberga, dr Božidara i dr Milice, penzionisanih lekara koji su na drugi način nastavili da se bave humanim poslom. "Tačnije, ovih 100 evra je dar moje supruge Milice", rekao nam je nasmešeni dr Mitić koji ovih dana boravi na Zlatiboru. Već sutradan, novac je došao u ruke majke Snežane koja se u svoje i Nikolino ime zahvalila zemljacima iz Nemačke.

Naša stalna čitateljka, baka Dušanka Ašić iz Toronta u Kanadi poslala je po prijateljici iz Beograda 5.000 dinara za malog Nikolu Matkovića sa Rogozne, uz poruku: "Nikola, drži se i dalje hrabro. Pokušaćemo da ti pošaljemo i paket, sa svim onim što deca tvog uzrasta žele i vole." I naša čitateljka Ljiljana iz Frankfurta na Majni, učesnica brojnih akcija, zatražila je adresu Nikole Matkovića i savet kako da mu uruči novčanu donaciju. Preporučili smo našu redakciju u Bad Filbelu.

 

Majci nudi posao

Na mejl Humanitarnog mosta javio se nedavno i gospodin Vladimir koji radi u Nemačkoj sa odličnim predlogom: "Čitao sam ‘Vesti’ i video porodicu Nikole Jovanovića, stvarno im je potrebna pomoć, ali se bojim da sakupljanje 50-100 evra nije rešenje za njih. U mogućnosti sam da pomognem majci tog deteta da se zaposli u firmi u Beogradu, a koja je u vlasništvu mog poslovnog partnera. Mislim da bi to bilo jedino realno rešenje da ta žena ima posao i primanja svakog meseca. Pošto sam na odmoru voleo bih da to rešim dok sam u Srbiji." "Vesti" se zahvalju nepoznatom zemljaku na plemenitoj ponudi.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime