commoswikipedia.org/Albatalad

Srbija se nalazi na 31. mestu liste zemalja čiji pasoši su u 2018. omogućavali najlakše putovanje u druge države.

Kako je preneo portal The passport: Index Srbija je ovu poziciju zaslužila jer njeni građani s pasošem mogu da uđu u 126 zemalja na svetu. Nije im potrebna nikakva viza za 83 zemlje, dok se za 43 zemlje vlasnik srpskog pasoša vize dobije odmah po ulasku.

Zanimljivo je da su se na prvom mestu našli Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji građani mogu da uđu u 167 zemalja.

Otud je čudnije da neki bogataši iz Emirata posežu za srpskim pasošem. Takav je bio kontroverzni Muhamed Dahlan, bivši šef palestinske tajne službe, savetnik krunskog princa Abu Dabija, koji ne samo što je krajem 2013. dobio srpsko državljanstvo, već i njegova supruga i njihovo četvoro dece.

Ovaj Palestinac, ključni oponent palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, na Zapadnoj obali je osuđen na dve godine zatvora zbog klevete, a sudilo mu se i zbog korupcije i pronevere 17 miliona dolara. Abas ga je čak optužio i da je upetljan u atentat na Jasera Arafata, kao i da je naredio nekoliko ubistava. Dahlan je, prema jednoj verziji, iznajmio luksuznu vilu na Dedinju, a po drugoj dobio na besplatno korišćenje od države Srbije.

Dahlan kao da je skupljač pasoša. Pre devet godina upisan je i u knjigu državljana Crne Gore. U Abasovom kabinetu su iznosili sumnje da poslove u balkanskoj regiji Dahlan koristi kako bi oprao novac za čiju ga proneveru terete palestinske vlasti.

– Kao da nam nije dovoljno režimskog kriminala i korupcije već ih i uvozimo – optužila je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić vlasti u Beogradu.

U pisanoj izjavi ona je iznela zanimljivu vezu kontroverznih ličnosti koje su preko noći dobile srpsko državljanstvo, a koje sve povezuje, kaže, bivši britanski premijer Toni Bler.

Počela je od Viktora Ponta, bivšeg rumunskog premijera koji je, u jeku optužbi za korupciju 2016. godine, dobio ne samo srpsko državljanstvo, nego postaje i Vučićev “počasni savetnik”.

– Ponta se sumnjičio da je za Blerov dolazak u Bukurešt tokom predizborne kampanje, zloupotrebio ovlašćenja lidera svoje Socijaldemokratske partije kako bi ubedio rumunskog tajkuna Sebastijana Gicu da plati Bleru 220.000 evra za taj dolazak, a zauzvrat bi Gica politički napredovao – navela je Tepić.

Podsetila je da Gica, za kojim je raspisana Interpolova poternica, u Srbiji dobio 2017. azil, ali i milionske poslove za svoju firmu Teamnet International
sa Vladom Srbije.

Oni nisu sporni

Postoji i jedan drugi, prihvatljivi spisak stranaca, kojima je dodeljeno srpsko državljanstvo, a koji za većinu građana nisu sporni, mada i u njihovim slučajevima nisu izostali jetki komentari. Srpske pasoše imaju britanski glumac Rejf Fajns, američki snagator i akter akcionih filmova Stiven Sigal, ali i ukrajinski baletski igrač Sergej Polunin. I među sportistima strancima, angažovanim u srpskim klubovima, ne manjka onih koji su se kući vratili sa crvenim pasošem Republike Srbije, kao što su fudbaleri Gabrijel Kleo i Evandro Goebel, košarkaši Demarkus Nelson i Čarls Dženkins ili ruski džudista Aleksej Nefedov.

Lima je bila “patka”

Mogućnost da pasoš uruče nekom poznatom strancu aktuelni političari uglavnom su koristili za ličnu promociju. Tako je Ivica Dačić 2009. godine, kao ministar unutrašnjih poslova, poznatoj manekenki, tada supruzi srpskog košarkaša Marka Jarića, uručio rešenje o upisu u srpsko državljanstvo. Kasnije se ispostavilo da postupak nikada nije okončan, jer Lima nije podnela dokumenta nephodna za srpski pasoš, pa je “Viktorijin anđeo” odlepršao iz Srbije bez svoje putne isprave.