Tanjug

Dijalog Srbije i Kosova nastavlja se ove nedelje u Briselu, ali vlasti u Beogradu smatraju da razgovor nema previše smisla. Najviše što se može, jeste da se otklone pretnje sukobima, piše Dojče vele.

Predstojeći sastanak u Briselu srpskih i albanskih lidera dočekan je sa skepsom u Beogradu. Iako ističu da su uvek za dijalog, srpski predstavnici kažu da ne očekuju bilo kakav pomak u pregovorima i ukazuju na odsustvo bilo kakve volje albanske strane da ispuni dogovoreno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tome je dodao dramatične tonove rekavši da se “spremaju likvidacije naših ljudi na severu Kosova” i upozorio Albance da to ne čine.

– Idem u Brisel da razgovaram. Ne nadam se nikakvom rezultatu, ali idem da razgovaram – izjavio je Vučić. Prema njegovim rečima, jedina nada da se nešto više postigne je ukoliko zemlje Kvinte izvrše politički pritisak na albansku stranu.

Oštra reakcija vlasti u Srbiji

Vlasti u Srbiji su inače oštro reagovale na saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), u kojem se obe strane pozivaju da prestanu sa zapaljivom retorikom i da će se smatrati odgovornim ukoliko dođe do eskalacije nasilja u regionu.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, to saopštenje ocenjuje kao “promašeno”, i dodaje “da je besplodni apel na obe strane samo dolivanje ulja na vatru i ohrabrenje Kurtijevom režimu da destabilizuje prilike na Kosovu i regionu”.

– Mislim da je dijalog ušao u fazu obaranja ruku, kada jedna strana više vodi računa da ona druga slučajno ne ostvari neku korist, nego da sama izvuče neku korist od toga – ocenjuje sadašnji trenutak dijaloga za DW Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši diplomata.

– To je loš pristup i naravno da ne može dati nikakav pozitivan rezultat, posebno jer se radi o krajnje ozbiljnim pitanjima i egzistenciji ljudi, i čini mi se da se mora naći način da se izađe iz tog začaranog kruga – kaže Visković.

Ruska karta Prištine

Albanska strana najnovijim provokativnim potezima pokušava da iskoristi za sebe povoljniju geopolitičku situaciju. Srbija je zbog neuvođenja sankcija Rusiji izazvala podozrenje na Zapadu i vidi se kao nekakav tihi saveznik Rusije, što Priština pokušava da iskoristi kao svoju prednost i promeni situaciju na terenu.

Visković primećuje da “to nije ništa novo u politici, i da albanska strana zaista pokušava da iskoristi ovaj povoljan trenutak”.

– Ali, mislim da tu neće biti nekih velikih pomaka. Jedino što bi moglo biti neprijatno za Srbiju jeste forsiranje učlanjenja Kosova u razne međunarodne organizacije. Tu bi Srbija verovatno oštro reagovala i stvari bi se vratile na početak – smatra Visković.

EU – iznajmljivač prostorija za svađu?

Čelnici Evropske unije proteklih dana izjavljuju da se zalažu za kompromis u rešavanju problema Kosova. S druge strane, postavlja se pitanje da li je kompromis uopšte moguć, i stoga i predsednik Srbije ističe kako mu se “čini da dijalog više nema smisla”.

Ako se ovako nastavi, ocenjuje Ivo Visković, imamo jednu praznu priču od koje obe strane nemaju ništa. “Stvar bi trebalo da se malo odlučnije postavi od strane međunarodne zajednice. Kompromis je zaista teško postići, ali mislim da bi tu trebalo ići korak po korak. Veliki koraci teško da se mogu ostvariti”, smatra bivši diplomata.

1 COMMENT

  1. Sponzori albanca sa Kosova i Metohije su amerika , engleska, njemačka
    Itd
    A oni pregovaraju i odlučuju što znači da zapad ima interes da okupiranu srpsku teritoruju otkine od Srbije,
    To nam je valjda jasno
    🇷🇸☦️🇷🇸
    Znači borba mora biti na svim poljima
    🍀☦️☦️☦️🍀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here