EPA/Vassil Donev
Protest u Bugarskoj u znak podrške Rusiji

U Bugarskoj postoje svi preduslovi za uspešno jačanje ruskog uticaja. I to je itekako opasno, smatra urednik redakcije DW na bugarskom Aleksander Andrejev.

Situacija je ozbiljna. I pritom ne mislim samo na agresivni nacionalizam ili ogromnu podršku Vladimiru Putinu koju je on imao u Bugarskoj uoči početka rata protiv Ukrajine. Mislim na novi način razmišljanja, na talas koji se opasno proširio Bugarskom. Talas koji se, na žalost, širi uglavnom zahvaljujući mladim, slabije obrazovanim ljudima, čije se frustracije mogu čuti u antizapadnim parolama.

U Bugarskoj ima najviše simpatija za Rusiju u zemljama EU

U Bugarskoj ima najviše simpatija za Rusiju među svim zemljama Evropske unije. Za to postoje duboko ukorenjeni istorijski, kulturni i konfesionalni razlozi. Pre ruskog rata protiv Ukrajine, Putin je u Bugarskoj uživao podršku oko 50 odsto ispitanika. Sada je ta podrška opala na manje od 25 procenata, što je još uvek zastrašujuće mnogo.

Zbog rata su se promenili i stavovi Bugara prema zapadnim savezima, i to u pozitivnom smeru. Danas 63 odsto Bugara smatra da je za njihovu zemlju bolje da bude u savezu sa EU ili NATO nego u savezu sa Rusijom. I uprkos tome, u bugarskom društvu postoji ogroman jaz. Na jednoj strani se osuđuju Putin i rat, ali se istovremeno traže objašnjenja i “olakšavajuće okolnosti”.

Ruski uticaji u današnjim ratnim i vrlo dramatičnim vremenima, u Bugarskoj rezultiraju političkom, ali i ekonomskom, pa i mentalnom zavisnošću. Bugarska od svih zemalja EU najviše zavisi od ruskih energenata – i to ne samo od gasa, već i od nafte ili od sirovina za nuklearku Kozloduj. Važan privredni faktor je i 500.000 ruskih turista godišnje, baš kao i oko 50.000 Rusa koji, prema procenama, poseduju nekretnine u Bugarskoj.

Bugarska – “Trojanski konj” Moskve u EU i NATO

Bugarska vojska, koja je sastavni deo NATO, uglavnom je opremljena oružjem i opremom iz sovjetskih vremena. Sovjetski borbeni avioni MiG moraju da se održavaju u Rusiji. Jedan deo danas visokorangiranih bugarskih oficira završio je škole u bivšem Sovjetskom Savezu – i još uvek je itekako sklon Rusiji.

Ova zemlja nije slučajno na samom začelju po pitanju slobode mišljenja, i to ne samo u Evropskoj uniji, već čak i na Balkanu. Bugarska je ujedno i (a to je dokazano) najkorumpiranija zemlja EU, zemlja čije pravosuđe i ne zaslužuje da se tako naziva. Jedan deo bugarske inteligencije je sam po sebi naklonjen Rusiji, vojska i tajne službe, kako se sumnja, još uvek neguju stare veze iz sovjetskih vremena. Sve u svemu, ne može se zamisliti bolje plodno tlo za širenje ruskog uticaja.

Bugarska – to je zemlja koju se često naziva “Trojanskim konjem” Moskve u EU i NATO. Zemlja koju se u jednoj ruskoj izreci ovako opisuje: “Pile nije ptica, Bugarska nije inostranstvo”,

Duboko podeljena zemlja – pa i zbog Rusije – zemlja koja sada, nakon prestanka isporuke ruskog gasa, mora da se pripremi na nesigurnu ekonomsku i političku budućnost, zaključuje DW.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here