EPA/Sergei Ilnitsky
Ruski vojnici u Lugansku

Sve više Rusa dobija pozive i ponude da zaključi ugovor sa vojskom. Plata je za ruske uslove basnoslovna. Izvori kažu da se za sada niko ne primorava da ide u rat, a neizvesno je da li će biti opšte mobilizacije.

Moskva nije pozvala na opštu mobilizaciju ni posle više od četiri meseca rata protiv Ukrajine. U borbi su profesionalni vojnici i vojnici po ugovoru, kao i pripadnici privatnih vojnih kompanija. Takođe su raspoređeni muškarci koje su regrutovale samoproglašene republike Donjecka i Luganska, piše Dojče vele.

Međutim, službe za regrutovanje aktivnije traže vojnike po ugovoru nego ikada, saznaje se iz različitih izvora.

Poziv i veteranima

Jedan veteran koji ne živi u Rusiji kaže da je nedavno na njegovu rusku adresu stigao poziv lokalne službe za regrutaciju. “U službi sam na spisku preko 20 godina, otkako sam bio vojnik. Ja sam veteran i ne znam kakve to veze ima. Verovatno je u pitanju prikrivena mobilizacija”, kaže Aleksandar. On sam osuđuje ruski napad na Ukrajinu.

Po svemu sudeći, sve više Rusa koji su bili u vojsci i imaju iskustva u borbama dobijaju pozive. To je tema na ruskoj društvenoj mreži VK – pogođeni razmenjuju savete kako najbolje reagovati na poziv. “Moj sin je otišao u službu za regrutaciju 14. juna. Pogledali su mu ličnu kartu i pitali da li želi ugovor. Onda su ga pustili2, piše na toj mreži Ana, članica ženske grupe u Arhangelsku.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Gorbačov, koji savetuje regrute, primetio je pojačanu potragu za vojnicima po ugovoru od početka rata – a posebno u poslednjih mesec dana. “Ranije se ugovor davao samo regrutima i muškarcima koji su dobrovoljno dolazili u kancelariju. Nije bilo masovnih pozivanja”, kaže on.

Naknada kao podsticaj – 5 puta viša od prosečne ruske plate

U mnogim slučajevima nije ni potrebno prisiljavati ljude da idu u rat. Jer, često se vide redovi ispred mobilnih stanica za regrutaciju. Vladimir Putin je krajem maja ukinuo starosnu granicu služenja vojnog roka. Sada se mogu prijaviti i stariji od 40 godina. I mnogi to rade.

Važan podsticaj je i naknada. Svako ko potpiše ugovor prima platu od 200.000 rubalja mesečno – što je otprilike 3.500 evra. To je pet puta više od ruske prosečne plate. Prema rečima Aleksandra Gorbačova, redovna plata vojnika po ugovoru u mirnodopskim uslovima iznosila je 25.000 rubalja, oko 400 evra.

– Ne postoji prikrivena mobilizacija u smislu prinudne regrutacije za učešće u borbenim operacijama u Ukrajini – rekao je Oleg Ignjatov, analitičar Međunarodne krizne grupe.

Zapadni mediji i zvaničnici očekivali su da će Putin objaviti opštu mobilizaciju na proslavi Dana pobede 9. maja. To se nije dogodilo, ali se ne može isključiti u budućnosti, kaže Ignajtov.

On misli da se ta odluka izbegava iz političkih razloga, kako mnoge pristalice rata u Rusiji ne bi promenile mišljenje.

Ignjatov kaže da su nedostaci ruske pešadije u napredovanju u Donbasu do sada nadoknađivani artiljerijskom nadmoćju Moskve. Ali, ruske vojne snage ne bi bile dovoljne da se zauzmu gradovi Dnjepar, Odesa ili Kijev.

– Ne znamo koliko daleko Rusija želi da ide u Ukrajini – dodaje on. “Ako se bude osećala sateranom u ćošak, mogla bi biti proglašena i opšta mobilizacija.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here