EPA/Focke Strangmann
Olaf Šolc

Vicekancelar Olaf Šolc (63) odveo je Socijaldemokrate do pobede i sva je prilika da će predvoditi iduću nemačku Vladu, a Dojče vele za njega navodi da je prešao put od vatrenog socijaliste, preko dosadnog birokrate, do omiljenog kandidata Nemaca.

Njegov nadimak dugo je bio “Šolcomat”, kako ga je 2003. nazvao nedeljnik “Cajt”, jer je Šolc, u to vreme generalni sekretar SPD, na nastupima uvek delovao poput automata, odnosno mašine piše DW i dodaje da on nije prepoznatljiv po osmehu i da u euforiju ne pada baš nikad, čak ni dok se slavi velika izborna pobeda.

Na proleće su ankete stranci davale skromnih petnaestak odsto glasova, što je pretilo da bude jedan njenih od najgorih rezultata u istoriji, a onda je Šolc, vicekancelar Nemačke, kao kandidat za kancelara predvodio do iznenađujuće dobrih 25,7 odsto na izborima u nedelju.

Nemci vole kontinuitet

Vrata kabineta kancelara sada su mu odškrinuta, mada ne sasvim otvorena, piše DW i navodi da ključeve drže dve manje stranke – Zeleni i Liberali, koje će prvo pregovarati međusobno, a onda se okrenuti jednom od dva veća partnera.

Vođa Socijaldemokrata je posle izbora rekao “da su mnoge građanke i građani zaokružili SPD jer hoće promene u vlasti i jer hoće da se idući kancelar Nemačke zove Olaf Šolc”, što je dočekano aplauzima pristalica.

Dodaje se da je tokom cele kampanje Šolc poručivao da je on manje-više legitimni naslednik Angele Merkel, a čak je često spajao prste kako ona čini, računajući da Nemci iznad svega vole kontinuitet.

Olaf Šolc je kandidat Socijaldemokrata za kancelara od avgusta prošle godine, a kada je to pre 13 meseci objavljeno, to je bilo iznenađenje, pre svega zato što je rizično kada je kandidat više od godinu dana u centru pažnje javnosti, a i zato što se samo nekoliko meseci ranije kandidovao za predsednika SPD i neslavno propao.

Na stranačkim izborima krajem 2019, donekle konzervativnijeg Šolca pobedio je levo orijentisani dvojac Saskija Esken i Norbert Valter-Borjans, a Socijaldemokrate su se na ovim izborima za Bundestag odlučili za onog kandidata kojeg nisu želeli za svog stranačkog šefa.

U politici je najvažnije “prodati” sebe

Kako se navodi, ovaj 63-godišnjak obdaren je nepokolebljivim samopouzdanjem, tokom svoje duge političke karijere doživeo je potrese, ali ništa ga nije na duže vreme izbacilo iz takta, čak ni ni poreski skandal oko spornog trgovanja deonicama (Cum-Ex), ni prevara širokih razmera firme Wirecard.

Kad bi se kandidovao za dužnosti u okviru stranke, Šolc je po pravilu beležio najlošije rezultate, i uprkos tome, njegova karijera je išla uzlaznom putanjom.

Dodaje se da je Olaf Šolc naučio da je u politici važno i to kako “prodati” sebe i svoje poruke i da je u istraživanjima javnog mnjenja, već dugo popularniji od svoje stranke i daleko poželjniji kancelar od svoje dvoje takmaca, demohrišćanina Armina Lašeta i zelene Analene Berbok, a to da li će i postati kancelar treba da pokažu naredne sedmice, možda i meseci, mučnih pregovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here