EPA/Sergei Ilnitsky
Ruski vojnici u Lugansku

Ruski ugovorni vojnici sve češće odbijaju da učestvuju u “specijalnoj operaciji” u Ukrajini. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da se ovi vojnici suočavaju sa nasiljem i mučenjem u zatvorima, piše Dojče vele.

Ruski vojnici koji se nalaze pod ugovorom sve češće odbijaju da učestvuju u “specijalnoj operaciji”, kako Rusija naziva svoju invaziju na Ukrajinu, kažu aktivisti za ljudska prava. Zbog toga se vojnici koji više ne žele da se bore u Ukrajini ili žele da odu na odmor iz porodičnih razloga sprečavaju da napuste zemlju.

Ove “otkaznike”, kako ih zovu, drže u logorima i zatvorima na nekoliko mesta u samoproglašenoj Narodnoj republici Lugansk, dakle u područjima koja nisu pod kontrolom Kijeva, kažu DW-u članovi organizacija za zaštitu ljudskih prava i njihovi aktivisti.

Boravak u bivšoj kažnjeničkoj koloniji

Nekoliko roditelja tih vojnika je iz Rusije otišlo u Donbas kako bi izdejstvovali oslobađanje svojih sinova. Prema informacijama dostupnim DW-u, oni su otišli u Brjanku, gde se prema medijskim izvorima u logoru nalazi više od 200 “otkaznika”. Vojnici se nalaze u bivšoj kažnjeničkoj koloniji, rekao je za DW jedan od “otkaznika” koji je bio zatvoren u Brjanki, a u međuvremenu je pušten. Pred logorom neki roditelji čekaju od jutra do mraka.

Navodno su ruski vojnici koji odbijaju odlazak u borbe zatočeni na četiri druge lokacije u regionu koji se nalazi pod kontrolom Rusije, uključujući Popasnu, Alčevsk, Stahanov i Krasni Luč.

Aktivista za ljudska prava i koordinator organizacije “Građani i vojska” Sergej Krivenko rekao je za DW da uslovi pritvora “otkaznika” zavi se od toga gde su pritvoreni. On je naveo da je jednom zatvoreniku pošlo za rukom da pobegne iz Brjanke i da se vrati u Rusiju. Ako se vojnik pod ugovorom vrati u kasarnu u kojoj je stalno smešten u roku od deset dana, to se ne smatra dezerterstvom i nedozvoljenim napuštanjem, pojasnio je on.

Povratak na front

Međutim, zbog pritiska, deo “otkaznika” se ipak vraća svojim jedinicama na front. Da bi se vojnik vratio na prvu liniju fronta, mame ga “dobrim uslovima službe”, kako je rekao rođak jednog “otkaznika”, a i preti im se kaznom progona.

Krivenko navodi da je slučajeva odbijanja odlaska u Ukrajinu sve više. “Otkaznike” drže zatvore u Narodnoj republici Lugansk kako bi ih sprečili da napuste borbenu zonu.

– Ovo je ozbiljno kršenje ruskog zakona. Vojnik ne može biti uhapšen i zatvoren bez suda. Samo ruski sud na ruskoj teritoriji mu može suditi – zaključio je Krivenko.

4 COMMENTS

  1. Bile im dobre Plate dok su sedeli, to im je posao, dw ne pise sta se desava ako dobijes pare a ne zavrsis posao

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here