EPA/Toms Kalnins
Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka izjavila je da je šokirana izjavom britanskog ministra za emigraciju Roberta Dženrika koji je poručio da se danonoćno radi na iseljavanju iz Velike Britanije ilegalnih albanskih migranata i prestupnika koji su strani državljani.

– Juče sam posetio centar za iseljenje imigranata da bih video naše nedeljne letove za Albaniju i zahvalio osoblju na njihovom ključnom radu na ojačavanju naših granica – rekao je Dženrik.

Tim povodom Džačka je na Tviteru navela da je ostala bez reči kada je čula da državni ministar zadužen za imigraciju koristi takav jezik.

“Pronađi Albanca, pritvori Albanca!”, navela je Džačka, reagujući na Dženrikovu izjavu.

Ona je dodala da je ovo verbalni linč čitavog naroda i da zvuči kao da je ministar proglasio “otvorenu sezonu lova na Albance”.

Podsetila je da je pre samo nekoliko nedelja izdato zajedničko saopštenje premijera Albanije i Velike Britanije, u kojem je pohvaljena uloga albanske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu i njen značajan doprinos kulturi, privredi i društvu obe zemlje.

Dženrik je nedavno izjavio da bi Albancima trebalo zabraniti da podnose zahtev za azil u Velikoj Britaniji, “jer dolaze iz naizgled bezbedne zemlje”. Dženrik je tada naveo da Albanci čine više od trećine od 33.000 migranata, koji su malim čamcima preko kanala Lamanš za devet meseci prošle godine došli u Veliku Britaniju i naglasio da oni predstavljaju prioritet broj jeDAN.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here