EPA/Malton Dibra
Šefik Džaferović

Bošnjački član Predsedništva BiH, koji bez odluke tog najvišeg državnog tela sa predsedavajućim Željkom Komšićem boravi u Malmeu, kritikovao je srpskog kolegu Milorada Dodika zbog učešća na Samitu nesvrstanih zemalja u Beogradu.

– On nije mogao da predstavlja entitet Republike Srpske, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi – rekao je Džaferović.

On je u izjavi za Fenu iz Malmea rekao da sam Dodik ne može da predstavlja BiH, jer, kako kaže nije predsedavajući Predsedništva i njegova retorika, tvrdi, izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije spoljne politike.

– On, dakle, ne predstavlja entitet Republiku Srpsku, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gde god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvek osetno kada se on pojavi – kazao je Džaferović.

Džaferović kaže da je navodni suverenizam srpskog člana Predsedništva – lažan i da, kako je naveo, predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

– Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija s mnogo većim ovlašćenjima postojala je u Nemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se, zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas – rekao je Džaferović.

Kazao je da države koje je srpski član Predsedništva odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH.

Rekao je i da srpski član Predsedništva neće promeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog sveta.

– Dobro smo se potrudili da ih obavestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na kraju, verujte, na međunarodnim skupovima niko neće ozbiljno shvatiti nekoga ko vređa svoju državu – naveo je Džaferović komentarišući govor srpskog člana Predsedništva na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

Džaferović i Komšić su, bez odluke Predsedništva BiH, otputovali u Malme, gde će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom forumu posvećenom čuvanju sećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma.

Odluke Predsedništva BiH se donose jednoglasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here