EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Šefik Džaferović

“Ne bih nikome preporučio da se busa u prsa pred državom i sudovima, sasvim je sigurno da će biti procesuiran svako ko bude povredio zakon i niko ne treba da očekuje da će biti izvan i iznad zakona”, izjavio je danas član Predsedništva BiH Šefik Džaferović govoreći o zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Džaferović je rekao da krivični zakon ima preventivnu i represivnu funkciju.

– Mislim da je, u smislu preventivne funkcije, zakon ostvario snažne efekte samim donošenjem, a da će to biti još snažnije kada se otvore prvi postupci. Svaki pojedinac zna vrlo dobro da niko drugi, osim njega samog, na kraju neće trpeti posledice – rekao je on.

Prema njegovim rečima, osim preventivne i represivne funkcije, ovaj zakon će sasvim sigurno dovesti do katarze i promene svesti i u BiH i u regionu.

Džaferović je istakao da se efekti odluke visokog predstavnika Vlentina Incka već osećaju.

Prema njegovom mišljenju, retrogradne snage su dobile jasnu poruku da njihovo ponašanje neće proći bez posledica.

– Sudeći po reakcijama zvaničnika iz entiteta RS, oni su bili gotovo uvereni da će OHR nemo i bespomocno posmatrati kako vredaju žrtve i izruguju se sa međunarodnim sudovima – kazao je Džaferović i dodao da sada postaju svesni zablude u kojoj su bili.

– Mehanizam međunarodne zajednice jeste trom, ali jednom kada se pokrene, on je izuzetno moćan i to vrlo dobro znaju u entitetu RS – naglasio je on.

Džaferović tvrdi da je od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma, praksa entiteta RS da se opstruiše njegova primena.

On je naveo da su zvaničnici RS u prvim godinama nakon Dejtona odbijali da dođu u Predsedništvo i druge institucije, ali da su na kraju poklekli pred snagom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Učešće u radu institucija nije nikakva usluga zvaničnika iz RS-a prema državi, već temeljna dejtonska obaveza – istakao je Džaferović i dodao da, ako žele da postoji entitet RS, zvanicnici tog entiteta moraju učestvovati u radu državnih institucija.

Prema njegovom mišljenju, kršenje te obaveze jeste jednostrani pokušaj narušavanja Dejtona i to se nikada nije dobro završilo po entitet RS, a neće ni ovaj put.

– Ko ozbiljno i odgovorno razmišlja o Dejtonskom mirovnom sporazumu, treba dobro razmisliti šta to znači – istakao je on.

Džaferović je rekao da Inckov zakon nije nikakav presedan, da takav zakon postoji i u drugim državama.

On tvrdi da je to jedan logičan zakon kojim se štiti dignitet žrtava, sprečava širenje laži i uopšte necivilizacijskog postupanja.

Prema njegovom mišljenju, ono što je utvrđeno pravosnažnim sudskim presudama je istina, koja se mora poštovati, kao i odavati pijetet žrtvama.

2 KOMENTARA

  1. Ја бих се изјаснио да не разумем оптужницу и затражио од суда да ми објасни ШТА ЈЕ ГЕНОЦИД!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime