pixabay.com

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, ne smatra da inicijativa Stranke demokratske akcije o promeni imena Republike Srpske znači promenu Dejtonskog sporazuma i tvrdi da je za sve koji nisu Srbi taj naziv diskriminišući.

Na pitanje da li je inicijativa SDA o izmeni naziva Republika Srpska narušavanje Dejtonskog sporazuma, Džaferović je odgovorio pitanjem kako je to pokušaj?

– Zar je za vas povreda Dejtona ukoliko neko slobodno razmišlja kako bi stvari u BiH trebalo da izgleda i ukoliko nudi jedan Dejtonom propisani pravni put da se dođe do tog rešenja. Zar je povreda Dejtona ukoliko SDA kaže mi mislimo da je ime RS diskriminišuće i mi ćemo podneti Ustavnom sudu apelaciju da to proceni – rekao je Džaferović za sarajevsku N1 TV.

Na pitanje šta nana Fata (Orlović iz Konjević Polja) ima od toga hoće li se zvati Republika Srpska ili drugačije, Džaferović kaže:

– Naziv Republika Srpska za sve one koji nisu Srbi, pa i za nanu Fatu je sam po sebi diskriminišući. Kako možete da tvrdite da je jedan deo BiH, jedan entitet u kome treba da budu svi ravnopravni bez obzira na nacionalnost, versku pripadnost, a da u imenu imate naziv samo po jednom narodu. To jeste tako po Dejtonu dogovoreno, ali dogovorena je i Evropska konvencija o ljudskim pravima koja garantuje jednaka prava svima – rekao je on.

SDA je, dodao je, kazala da će ići sa tom inicijativom da to ispita Ustavni sud i odmah smo napadnuti da rušimo Dejtonski mirovni sporazum.

– Mi ništa ne rušimo – samo koristimo mehanizme koji su propisani u Dejtonskom sporazumu. Ono što je zabranjeno po Dejtonu je atakovati suverenitet, teritorijalni integritet i na to nema niko pravo. Kako ćemo se dogovarati u budućnosti, to je stvar sudova – naveo je.

9 COMMENTS

  1. Sta vama smeta ili ne smeta stvarnost je jedna Republika Srpska i ako vam bude mnogo smetali izlazimo iz vase muslimanske Bosne, pa u njoj budite srecni. Proglasicemo nezavisnost tako i tako to je pitanje vremena je se sa vama zajedno nemoze ziveti. Sa vama je kao u losem braku, i kako los brak zavrsava RAZVOD.

  2. Smeta mnogima i Njemačka pa opet svi hrle u istu…Pustite se šuplje.Srpska baš lijepo zvuci i realno svi imaju bolja prava nego srbi u Federaciji..Prema tome odbij fašisto i bavi se ekonomijom da narodu bude bolje i mani se šuplje priče…

  3. Ima li ovome kraja? Smetala im Jugoslavija, pa im smetali Srbi, pa dan Republike Srpske , pa srpski jezik, pa sad i Republika Srpska!!
    Samo mu pamet ni obraz ne smetaju da ovako lupeta i zavadja obicne ljude.

  4. Само БИВШИМ СРБИМА смета све што је СРБСКО и подсећа их на СРБИЈУ и своје корене.
    Бивш Срби су били НЕКО а сада су НИКО.

    • prvi put šaljem komentar i neznam šta znači
      ‚‚Vaš komentar čeka moderiranje‚‚
      da li trebam što ispraviti?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here