commons.wikimedia/Milhouse35
Ševrolet Niva

Dženeral Motors, koji je u Rusiji dugi niz godina proizvodio SUV Ševrolet Niva, povlači se sa tržišta te zemlje.

Dženeral Motors postepeno smanjuje svoje prisustvo na mnogim tržištima u svetu, pa je tako odlučio da proda svoj udeo od 50% vlasništva u zajedničkoj rusko-američkoj kompaniji GM-AvtoVAZ.

Akcije američkog auto-giganta preuzeće AvtoVAZ grupacija, koja je inače u vlasništvu francuskog Renoa. Na taj način, AvtoVAZ postaje stoprocentni vlasnik nekadašnje kompanije GM-AvtoVAZ koja u Rusiji proizvodi SUV model Ševrolet Niva.

Sporazumom je predviđeno da AvtoVAZ izvesno vreme nastavi da izrađuje Nivu sa značkom Ševroleta, da bi kasnije bio sklapan sa Ladinim amblemom.

Inače, ovaj automobil ne treba mešati sa legendarnim Ladinim terencem lansiranim pre više od četiri decenije, koji se prvobitno zvao Niva, a koji sada nosi oznaku “4×4”.

Kompanija GM-AvtoVAZ proizvodi automobile u fabrici u Toljatiju od 2001. godine. Ovaj pogon ima kapacitet od 100.000 vozila godišnje, a nalazi se u blizini glavne fabrike AvtoVAZ-a u tom gradu.

Aktuelni Ševrolet Niva izrađuje se već dve decenije, uz manje stilske promene. Naslednik je najavljen konceptom iz 2014, ali je GM kasnije odustao od njega. Ostaje da se vidi da li će AvtoVAZ samostalno nastaviti razvoj nove generacije ovog vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here