Youtube/Ministarstvo Odbrane BiH
Oružane snage Bosne i Hercegovine

Udruženje generala BiH koje okuplja visoke oficire nekadašnje Armije BiH poručilo je da se “u punom kapacitetu stavljaju na raspolaganje institucijama BiH”. Generali su ovu poruku uputili posle sastanka sa hrvatskim i bošnjačkim članovima Predsedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Sastanak je održan u Predsedništvu BiH, bez srpskog člana Predsedništva, a kako je saopšteno, razgovaralo se o aktuelnim sigurnosnim i političkim izazovima u BiH “u vezi sa pretnjama i unilateralnim postupcima iz entiteta RS”.

U saopštenju je navedeno da su generali BiH istakli “nužnost da sve probosanski orijentisane snage uspostave patriotsko i političko jedinstvo u pitanjima koja se tiču bazične zaštite države.

U Republici Srpskoj poruke sa ovog sastanka se ocenjuju kao jasna pretnja i pozivanje na rat!

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević ističe da je susret generala sa Komšićem i Džaferovićem “ogolio nameru Bakira Izetbegovića da formira jednonacionalnu i islamsku vojsku pod krovom zvaničnih institucija BiH”.

– Prijem nekadašnjih komandanata Armije BiH u Predsedništvu je nastavak ratnohuškačke politike SDA, jer nijedan srpski, niti hrvatski general se nije umešao u političke odnose nudeći vojno rešenje krize, a sada je to učinjeno. Očigledno namera ovog sastanka nije bila smirivanje tenzija, već upravo suprotno. Ovo je prava pretnja ratom i najava nastajanja nove muslimanske vojske – ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima sastanak generala bivše Armije BiH sa dvojicom od trojice članova Predsedništva BiH je “sinhronizovan” sa novim potezima iz Brisela, uključujući i preteće poruke o mogućoj novoj intervenciji NATO u BiH.

– Nije nimalo slučajno da se “u istom danu” i bivši generali Armije BiH “stavljaju na raspolaganje” i poruka da bi NATO brzo mogao da izvrši intervenciju sa oko 6.000 svojih vojnika. Neke snage u EU, ali i na Balkanu sada već otvoreno pomažu SDA i Bakiru Izetbegoviću da gradi Islamsku državu u BiH, tačnije “Fildžanistan” u kome neće biti ni Srba ni Hrvata. Oni su uvereni da i danas postoji “vojska dece” koja je spremna da gine za propale, izolacionističke, radikalno-verske ideje koje su ostavljene u amanet od strane Alije Izetbegovića – ističe Galijašević.

“Ne izuvajte se pre reke”

Odbor osnivača Udruženja Čast otadžbine, koje okuplja ratne oficire vojske i policije iz Republike Srpske, uzvratio je Udruženju generala BiH “savetom” da se “ne izuvaju pre reke i da ne plaše veštice”.

– Pozivamo sve mentore bošnjačkog rukovodstva da stanu na put Bakirovom orgijanju, jer Srbi nisu pobegli sa megdana 1389, 1914, 1941, 1992. i 1999. godine, pa neće ni sada. Potpuno smo svesni da je ovaj sastanak pokušaj zastrašivanja Srba ratom, da bi obustavili dalju blokadu BiH i borbu za RS, za ustav i Dejton”, stoji u saopštenju ove organizacije u kome se Srbima iz Republike Srpske savetuje da zadrže mir, a rukovodstvu da nastavi realizaciju zaključaka Narodne skupštine.

Vidi se ko provocira

Za predstavnike SNSD, vladajuće stranke u RS, sastanak hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH sa čelnicima Udruženja generala BiH je “dokaz da ponovo razmišljaju o ratu”.

– Tu se ne radi ni o kakvim generalima BiH, radi se o oficirima bivše takozvane Armije takozvane Republike BiH, jedne vojske koja je postojala za vreme rata i bila jedna od tri zaraćene strane krvavog građanskog rata – rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD za ATV.

On je podsetio da su ove generale u Predsedništvo faktički pozvali bivši pripadnici Armije BiH, što bi trebalo da bude signal međunarodnoj zajednici ko zapravo u BiH provocira sukobe i koja strana je pretnja po mir i stabilnost Bosne.