EPA
Predsednik SAD Džo Bajden

Džo Bajden nije uspeo da konsoliduje svoju politiku niti je u SAD došlo do promena koje je najavljivao, pa njegova popularnost stalno pada, a nedavna anketa Univerziteta Kvinipek pokazala je da ga podržava samo 33 odsto građana.

Suočenom sa problemom širenja koronavirusa, sa sve više podeljenom Amerikom i verovatnim porazom od republikanaca na parlamentarnim izborima u novembru, kao i gubitkom kontrole nad Kongresom, izgleda da je sreća 79. američkom predsedniku Džozefu Bajdenu – okrenula leđa.

Sa većinom od samo jednog glasa u Senatu i jedva nešto više u Zastupničkom domu, njegov veliki plan infrastrukturnih i socijalnih izdavanja, nazvan “Bild Bek Beter”, postao je mrtvo slovo na papiru – navode agencije.

Pod upitnikom je i zakonski paket o glasačkim pravima koji smatra potrebnim da bi “spasao američku demokratiju”. Bajden nije uspeo da se pomiri sa desnicom niti da zadovolji stranačku levicu kod demokrata. Opada mu podrška u SAD, skoro u kontinuitetu.

Jednako loše stoji i u inostranstvu. Iako se nekim stranim čelnicima sviđa da SAD ne vodi Donald Tramp, ponižavajuće povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana bio je jak udarac na međunarodnu sliku Bajdena.

Sve to dovelo je do “gorkog buđenja” u odnosu na dane kada je Bela kuća odisala idealizmom i kada se govorilo da će Bajden biti poput svog heroja Frenklina Ruzvelta, koji je vodio Ameriku kroz Veliku depresiju 30-ih godina prošlog veka.

– Mnogi su očekivali da će Bajden, s obzirom na svoje iskustvo i poznavanje odnosa u Vašingtonu, postići da država opet funkcionše – navodi Lara Braun, direktorka Fakulteta za politički menadžment pri Univerzitetu “Džordž Vašington”, a prenosi AFP.

Još uvek je moguć scenario u kojem Bajden izlazi kao pobednik, ali za tako nešto potrebno je ispuniti mnoge uslove. Potrebno je da se pandemija “izduva”, ekonomija stabilizuje, inflacija popusti i da Bajdenove demokrate uspeju na vrijeme da preokrenu zakonodavne poraze i spremni dočekaju parlamentarne izbore.

Ove godine je, međutim, verovatniji nastavak unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci i pobeda republikanaca na izborima u novembru kada bi mogli da osvoje jedan ili oba doma parlamenta. U tom slučaju, povećali bi se izgledi da se Donald Tramp okuša na predsedničkim izborima 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here