youtube.com/Warner Bros. Pictures
Hoakin Finiks kao "Džoker"

U nedelju će biti održana 92. dodela Oskara i već su poznati konačni favoriti. Makedonski dokumentarac “Medena zemlja”, dobitnik Nagrade publike za najbolji dokumentarni film 25. SFF-a, mogao bi odneti čak dva prestižna priznanja.

Na ovogodišnjoj dodeli Oskara po broju nominacija prednjači triler drama “Džoker” sa čak jedanaest, a odmeriće snage s još osam filmova u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019.

Ozbiljan suparnik je ratna drama britanskog reditelja Sema Mendeza – “1917”, koja je nedavno osvojila BAFTA nagradu u istoj kategoriji. Kada je reč o pojedinačnim priznanjima, skoro je zagarantovan uspeh Rene Zelveger i Hoakina Finiksa u kategoriji najboljih glumaca.

Zlatni globus, kao i nagrade SAG i BAFTA nam pružaju jasnu sliku o tome ko će 9. februara kući poneti nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke.

“Džoker” – Najbolji film

Režiju potpisuje Tod Filips. Džoker je prošle godine zaradio gotovo milijardu i sto miliona dolara i predvodi 92. dodelu Oskara sa 11 nominacija.

“1917” – Najbolji film

Ratna drama smeštena u Francuskoj u jeku Prvog svetskog rata prati “Džokera” s 10 nominacija, a na ovogodišnjoj dodeli BAFTA nagrada osvojila je priznanje za najbolji film.

“Bilo jednom u … Holivudu” – Najbolji film

Nostalgična oda Kventina Tarantina poslednjim danima starog Holivuda upotpunjuje popis glavnih favorita za najprestižnije priznanje na ovogodišnjim Oskarima, s ukupno 10 nominacija.

Martin Skorseze – Najbolji reditelj

“Irac”, poslednje ostvarenje Martina Skorsezea, moglo bi mu doneti još jednu nagradu za najboljeg reditelja, nakon što je 2007. nagrađen za režiju filma “Pokojni”. Ovo je ujedno deveta nominacija za Skorsezea u kategoriji najboljeg reditelja.

Hoakin Finiks- Najbolji glumac u glavnoj ulozi

Ako Finiks osvoji Oskara za najbolju mušku ulogu ove godine, to će biti drugi put da je lik Džokera nekome doneo glumačko priznanje, nakon Hit Ledžera 2009. Finiks se pokazao kao sigurni favorit ove sezone, tako da će biti veoma iznenađujuće ako neko drugi pobedi umesto njega.

Bred Pit – Najbolji glumac u sporednoj ulozi

Baš kao i Finiks, Bred Pit je zahvaljujući svojoj ulozi kaskadera u “Bilo jednom u … Holivudu” glavni favorit za najbolju mušku sporednu ulogu.

Laura Dern – Najbolja glumica u sporednoj ulozi

Dern je već osvojila sve prestižne nagrade u ovoj kategoriji za svoju ulogu brakorazvodne advokatice u filmu “Bračna priča” i zbog toga nema sumnje da neće ostati uskraćena za Oskara.

“Bračna priča”, “Bilo jednom u … Holivudu”, “Irac” – Najbolji originalni scenario

“Bračna priča” Noa Baumbaha je veliki miljenik publike i kritičara ove sezone, ali će se suočiti s jakom konkurencijom u filmovima “Bilo jednom u … Holivudu”, čiji je scenarista i reditelj Kventin Tarantino dvostruki pobednik u ovoj kategoriji, i Irac.

“Medena zemlja” – Najbolji film na stranom jeziku / Najbolji dugometražni dokumentarac

Makedonski dokumentarac “Medena zemlja” govori o skromnom životu pčelarice Hatidže Muratove iz makedonskog sela Bekirlija. Režirali su ga Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a već važi za velikog favorita u dve različite i vrlo prestižne kategorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here