EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Džo Bajden

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Majkl Džonson kritikovao je odluku administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da obnovi dugogodišnju politiku prema kojoj su izraelska naselja u Pojasu Gaze neusklađena sa međunarodnim pravom.

”Jevrejski narod ima istorijsko i zakonsko pravo da živi u zemlji Izraela, uključujući Judeju i Samariju – biblijsko srce”, napisao je Džonson na mreži X.

On je dodao da je “apsolutna sramota” što je Bajdenova administracija donela ovu odluku, posebno pošto se kako je rekao, ”Izrael bori protiv terorista na više frontova” i pošto je više od 130 talaca zarobljeno u Gazi.

Bivši američki državni sekretar Majkl Pompeo saopštio je 2019. godine da SAD ublažavaju poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

– Nakon pažljivog proučavanja svih strana pravne debate, ova administracija se slaže da  gradnja izraelskih civilnih naselja na Zapadnoj obali nije, sama po sebi, nesaglasna sa međunarodnim pravom – rekao je tada Pompeo.

On je tada odbacio pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, prema kojem izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here