EPA/ Andy Rain
Britanski premijer Boris Džonson

Premijer Velike Britanije Boris Džonson naložio je ministrima da planiraju ukidanje 90.000 radnih mesta u državnim službama.

Džonson je rekao ministrima da osmisle plan za smanjenje radne snage u državnim službama na nivo iz 2016. godine, što podrazumeva smanjenje za oko petinu, prenosi Skaj njuz.

Boris Džonson je naredio ministrima da osmisle planove za ukidanje više od 90.000 radnih mesta u državnim službama kako bi se oslobodile milijarde funti za mere za ublažavanje krize troškova života uz moguće smanjenje poreza.

Premijer traži da ministri u roku od mesec dana podnesu izveštaj o tome kako mogu da smanje radnu snagu u svojim odeljenjima na nivo iz 2016. godine.

To bi značilo smanjenje za oko petinu radne snage u državnim službama u kojoj je trenutno zaposleno 475.000 ljudi.
Detalji plana biće objavljeni u dogledno vreme, saopštila je vlada.

Očekuje se da će ta mera uštedeti oko 3,5 milijardi funti godišnje.

Predstavnik sindikata državnih službenika je tu najavu opisao kao „ još jedan trik za sticanje medijske pažnje ili kao bezobzirnu paljbu po javnim službama bez razmišljanja o posledicama.

Najavljena mera usledila je u trenutku u kome se Džonson suočava sa pritiskom da učini više na rešavanju krize troškova života, zbog koje je inflacija porasla na najviši nivo u poslednje tri decenije. Istovremeno torijevski poslanici zahtevaju smanjenje poreza, a laburisti ga optužuju da mu „nedostaju ideje za rešenje krize“.

Džonson je za Dejli mejl, koji je prvi izvestio o planiranim rezovima, rekao da je državna služba postala “preglomazna” tokom pandemije.

„Svaka funta koju vlada oduzme od poreskih obveznika je novac koji mogu da potroše na sopstvene prioritete, na sopstvene živote“, rekao je Džonson.

1 COMMENT

  1. Ko drugome jamu kopa sam u nju upada, otpustanje radnika je pocetak krize, hrana poskupljuje, gorivo a kao ukraini poklanjaju pare iz budjeta tih istih gradjana, gde ima logike, prikrivaju nesposobnost i poskupljenja hrane, ratom u ukraini, nikom nista zapdni kapitalisti ne poklanjaju vec prodaju papreno, kad tad ce morati ukrainski, nazalost opet narod, vratiti prodato im naoruzanje koje je ionako bilo za bacanje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here