EPA/ANDY RAIN
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson tokom godišnjeg obraćanja u Ujedinjenim nacijama pozvao je svetske lidere da iskoriste svoju moć i uhvate se u koštac sa klimatskim promenama i naglasio da je došao trenutak da čovečanstvo po ovom pitanju pokaže zrelost i odgovornost.

Uoči važne konferencije o klimi u Glazgovu, koja počinje 31. oktobra, Džonson je na Generalnoj skupštini UN poručio da svetski lideri umaju ogromnu moć da promene stvari na bolje i spasu planetu od pogubnih posledica klimatskih promena, prenosi Rojters.

Konferencija UN COP26 ima za cilj da podstakne mnogo ambicioznije globalne klimatske akcije i obezbedi novac za njihovo sprovođenje, u trenutku kada naučnici upozoravaju da je globalno zagrevanje veoma blizu da izmakne kontroli.

– Moramo pokazati da smo sposobni da učimo i sazrevamo i konačno preuzmemo odgovornost za uništenje koje nanosimo, ne samo našoj planeti, već i nama samima. Vreme je da čovečanstvo odraste – rekao je Džonson.

On je pohvalio obećanje Kine u UN ove nedelje da neće pokretati nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu i obavezu SAD da udvostruče sredstva do 2024. na 11,4 milijardi dolara godišnje, kako bi se pomoglo zemljama u razvoju u suočavanju sa klimatskim promenama.

Džonson je naglasio da tu ne treba da bude kraj aktivnosti i da je potrebno raditi i mnogo više i mnogo brže.

On je obraćanje završio šalom i rekao da popularni žabac Kermit, lik iz tv emisije “Mapet šou”, nije bio u pravu kada je pevao “Nije lako biti zelen” .

– Pogrešio je. Lako je biti zelen – zaključio je britanski premijer.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime