EPA/Andrej Čukić
Edi Rama i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Mi smo potrebni EU koliko i oni nama. Možemo jedni druge podići ili povući nadole. Što se nas tiče, svi smo uradili svoj posao za ovu fazu, ali naravno, ima još mnogo toga da se uradi i to niko ne poriče. Jedini problem je što za svaku fazu koju mi isporučujemo, EU mora da isporuči svoj deo, a to se nije desilo u poslednje vreme, kaže premijer Albanije Edi Rama za Novi magazin.

On navodi da bi voleo da Unija bude Unija i sledi viziju osnivača ka punoj implementaciji njihovog evropskog projekta, koji uključuje punu integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Upitan da kako vidi dodeljivanje statusa akandidata Ukrajini i Moldaviji, da li samo kao gest dobre volje, odgovara da ne razume razloge za takvu odluku o Bosni i Hercegovini, dok u potpunosti podržava odluku o Ukrajini i Moldaviji.

– Ali pustiti BiH ponovo bez ičega, dok su to jednoglasno tražili svi bosanskohercegovački poslanici koji predstavljaju sve zajednice, još jednom pokazuje da umesto da čvrsto vodi celu Evropu u ovim turbulentnim vremenima, EU umesto vizije vodi inercija aktuelnih događaja. Nadamo se da neće biti potreban još jedan rat da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata – kaže on.

“Kosovo je zauvek nestalo”

Na pitanje kako vidi to što još nema vizne liberalizacije za žitelje Kosova, navodi da koji god da su razlozi, to je sraman napad na ljudsko dostojanstvo čitave populacije.

– U svakom slučaju, isključio bih faktor nepriznavanja jer nikada nisam čuo vašeg predsednika i premijera da se izjašnjavaju protiv. Naprotiv, uvek su govorili da Srbija podržava ukidanje viznog režima za stanovništvo Kosova – ističe Rama.

Misli li da će dobro biti za Beograd odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, kaže da neće biti dobro.

– Ali mislim da ne bi trebalo da bude loše. Odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU nije pristajanje Srbije na agresiju. Naprotiv. Srbija se tri puta zaredom svrstala u red demokratskog sveta glasajući protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama. Turska je još jedna zemlja koja se nije uskladila sa sankcijama, ali jeste protiv Rusije u UN i takođe daje jedinstven doprinos svima nama angažujući se sa Ukrajinom, UN i samom Rusijom u humanitarne svrhe – smatra Rama.

Kako kaže, u jednom trenutku Srbija će morati da prizna Kosovo i da se oslobodi tereta koji ne bi trebalo predugo da podriva svetlu budućnost vaše zemlje.

– Razumem poteškoće u rešavanju tako gorućeg pitanja, ali Kosovo je zauvek nestalo. Kad je reč o Putinovoj Rusiji, ni rat ni Putinova vladavina neće trajati večno. Ali istorija je bitna. Ekonomija je bitna. Javno mnjenje je važno. A gledanje na sve to u slučaju Srbije pomaže da se razume zašto traženje od Srbije da se uskladi sa sankcijama jednostavno nije mudro – naveo je albanski premijer.

4 COMMENTS

  1. Na cemu si ne znam ali Skadar ces zauvek izgubiti i moraces se pomiriti ss tim i jednog dana prihvatiti

  2. Edi Rama je pravi prijatelj Srbije, on zeli Srbji dobro, Sto pré Priznato Kosovo, Srbski Narod je spasen od kazu, Srbski Burokrata

  3. Ako nas veliki ne poklekne pred Amerikom i EU jos godinu ili dve videcete da EU nece vise postojati a Amerika ce se povuci sa ovih prostora , NATO raspasti a onda nama ponovo Kosova nazad,ali posle toga dilazi gori cenario za EU okupirace nas Djihadisti i seati smrt po EU. Sve su ovo isplanirani cenariji Amerike.

  4. Ne glupiraj se bez veze! eto kako mislis radikalno,ne Demokratski,sto kazes Skadar,tako su rekli i danas isto tako misle i kazu radikalci kao Drac je nas, i tako puno puno glupih mislenja i ne Demokratskih ideja! Treba se izreci Albanofobiom i misliti pozitivno!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here