EPA/Filip Singer
Premijer Albanije Edi Rama

Nacionalističke snage će ojačati na Balkanu ako Albanija i Severna Makedonija ne dobiju zeleno svetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom do jeseni, poručili su premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev za britanski Fajnenšel Tajms (FT).

Kako piše FT, premijeri dve države su upozorili ministre spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije na “moguće posledice”, a nakon odlaganja odluke o početku pregovora sa EU za jesen.

– Ne treba nam novi radikalizam, nacionalizam i populizam u našoj zemlji – izjavio je makedonski premijer Zaev, dodavši da nije važno “da li ćemo dobiti odluku o početku pregovora Evropskog saveta u junu ili oktobru”, ali, ističe, “ako je to oktobar, neka bude konačno”.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi, ako region Balkana nije u potpunosti integrisan, to moglo naštetiti EU.

– Zapadni Balkan je kao organ tela koji se vuče i krvari. Nije moguće držati se ovako, može doći do zaraze što bi bilo opasno za ceo organizam – rekao je Rama.

Fajnenšl Tajms takođe navodi da je Severna Makedonija prošle godine razrešila višedecenijski spor sa Grčkom oko ustavnog imena zemlje i da je pošlog juna, nakon što je sporazum potpisan, pre održavanja referenduma, lideri EU su obećali da će “postaviti put ka otvaranju pregovora o (makedonskom) pristupanju u junu 2019. godine”.

List navodi da Evropska komisija (EK) već 15 godina daje pozitivne preporuke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, dok se u slučaju Albanije preporuke Komisije o pregovorima ponavljaju od 2014. godine, preneo je Tanjug.

Holandski parlament je prošle nedelje izglasao razdvajanje procesa pridruživanja Severne Makedonije i Albanije, a holandski poslanici izglasali su rezoluciju kojom zahtevaju ukidanje bezviznog režima za albanske građane za putovanja u EU.

1 COMMENT

  1. Две највеће балканске будале прете Еврппској унији!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here