EPA/FLORIAN WIESER
Karoline Edštadler

Ministarka za Evropu u austrijskoj vladi Karoline Edštadler ocenila je da bi planirani “zeleni pasoš“, koji u EU treba da se usvoji kao dokument kojim se omogućava putovanje u vreme pandemije, trebalo “proširiti“ i na na treće države, posebno Zapadnog Balkana.

“Zeleni pasoš“ treba da sadrži podatke o preležanom oboljenju, negativnom testiranju na koronu ili vakcinaciji, čime bi se omogućilo putovanje.

Edštadlerova, koja boravi u poseti Tirani, rekla je agenciji APA da je za Austriju Zapadni Balkan region koji joj je blizak, odakle je veliki broj njenih građana poreklom, i zbog toga smatra da bi i “zeleni pasoš“ trebalo da se primeni i na te države.

Kazala je da bi države Zapadnog Balkana kandidati za članstvo u EU trebalo kod izrade sertifikata i tehničkih uslova da se orijentišu prema EU, kako bi njihovi građani mogli bezbedno da putuju u Austriju.

– To važi i za drugi smer. Letnja sezona je pred vratima. Koliko god je lepo odmarati se u Austriji, mogu razumeti da građani žele letovanje na moru, a tu je Zapadni Balkan veoma blizu – objasnila je Karoline Edštadler.

Dodala je da to treba primeniti i na treće države, a za Austriju to su Zapadni Balkan, Španija, Portugal i zemlje Južne Amerike.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime