PKS

Evropska komisija prepoznala je napredak koji je ekonomija Srbije, iako suočena sa snažnim pritiskom pandemije Kovid 19, postigla u procesu evropskih integracija u proteklih godinu dana, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji 2021 predstavnicima privrede i poslovnih udruženja u Privrednoj komori Srbije.

„Izgradnja snažne privrede sposobne da se nosi sa konkurencijom na jedinstvenom i velikom tržištu Evropske unije značajna je dimenzija u procesu evropskih integracija. Privreda je svesna da je pred njom još zadataka koje treba da ispuni kako bi postala spremna za članstvo u EU i vrlo je predana tom cilju“, istakao je Milun Trivunac, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Izveštaj potvrđuje da Srbija konstantno beleži rast pri rangiranju uslova poslovanja kod međunarodnih institucija što je, prema oceni Trivunca, rezultat lakšeg izdavanja građevinskih dozvola, registracije imovine, jednostavnijeg plaćanja poreza, zaštite manjinskih akcionara u kompanijama…

„Očekuje nas dalji rad na lakšem pristupu finansiranja za mala i srednja preduzeća, ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, prilagođavanje obrazovanja i obuka sa potrebama tržišta rada, na čemu PKS aktivno radi kao predlagač i učesnik u dualnom obrazovanju u Srbiji“, rekao je Trivunac.

Prema njegovim rečima, ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan Evropske unije, vredan devet milijardi evra, značajno će pospešiti dugoročan privredni oporavak regiona u svim sektorima privrede.

Poseban fokus poslovne zajednice je, prema rečima Trivunca, na Klasteru 2, koji je ključan za pripremu Srbije za zahteve unutrašnjeg tržišta EU i od velike je važnosti za ranu integraciju i razvoj zajedničkog regionalnog tržišta. Unutar Klastera 2 otvorena su četiri poglavlja: Sloboda kretanja kapitala, Javne nabavke, Intelektualna svojina i Finansijske usluge.

Važna je preporuka EK da je Srbija spremna za otvaranje svih poglavlja u okviru Klastera 3, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost kao i Klastera 4, koji se tiče Zelene agende, digitalizacije i održive povezanosti, naveo je Trivunac.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, kaže da je bitno da privredna zajednica bude zainteresovana i na vreme pravilno uključena u proces pristupnih pregovora i analizu izveštaja o napretku zemlje.

„Izveštaj u najvećoj meri na objektivan i balansiran način govori o onome što je postignuto, notira šta je dobro i ukazuje gde su kašnjenja i u kom pravcu, kada je reč o političkim i ekonomskim kriterijumima, treba ići“, rekla je Joksimovićeva.

Ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i Andrea Hohuber, šef Sektora za evropske integracije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, ukazali su da je poslovna zajednica jedan od najvažnijih aktera u procesu integracije, da su EU i njene zemlje članice nedvosmisleno potvrdile podršku našoj zemlji u procesu proširenja i da je region strateški prioritet za Uniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here