Hadži Marko Vujičić
Rado viđen gost: Risto Vidaković u poseti "Vestima"

Risto Vidaković, nekadašnji fudbaler Sarajeva, Crvene zvezde, Betisa, Osasune i jednu sezonu Poli Ehida, kao trener odavno krči put po Dalekom Istoku. Nekadašnji pomoćnik Havijeru Klementeu u reprezentaciji Srbije pre nekoliko meseci imenovan je za trenera Lajon Siti Sejlorsa, šampiona Singapura iz 2021. godine.

Pre nego što se obreo na jugu Malajskog poluostrva, Vidaković je od 2016. do 2020. radio kao šef struke filipinskog Ceres Negrosa, posle čega je trenirao Maziju. Ostaće upisano da je kao neporažen u sezoni 2020/2021. stigao do titule šampiona Maldiva. Put ga je kasnije vodio u Maleziju, u Melaku, da bi se krajem decembra preselio u najbogatiji klub Singapura. Ipak, da bi se oprobao na klupi Lajon Sitija morao je da sačeka kraj februara i start šampionata te zemlje.

– Dobro je krenulo, u prva dva meča smo upisali pobede, ali je onda došao kiks protiv Albireksa, teške i ozbiljne ekipe – počinje priču za “Vesti” Risto Vidaković.

Šta ste zatekli, kada ste stigli na novo radno mesto?

– Imamo novu ekipu, sve je u fazi stvaranja. Mnogo je vremena i rada pred nama.

Kakva je reakcija čelnika kluba?

– Svesni su da je ovo nova ekipa. Dosta igrača, koji su prošle sezone nosili dres Lajonsa su otišli, došli su mladi. Upravi je jasno da kolektiv treba da se razvija, stvara, da ne može ništa preko noći. Malo smo kasnije počeli pripreme, jer je dosta momaka igralo za reprezentaciju, pa su se kasnije priključili timu. Za sada su zadovoljili, ali je rano da se nešto prognozira.

Ambicije su, verovatno, visoke?

– Iste su, mada prošle godine je izmakao vrh šampionata. Cilj je uvek da se bude prvi, kako bi se ekipa takmičila u Ligi šampiona Azije. Sad su svesni da je ekipa nova, ali cilj je nepromenjen. Videćemo kako će se odvijati situacija. Ima još mnogo da se igra, tek su prošla tri kola.

Kako se vama čini ono što je do sada urađeno?

– S obzirom na to da smo vrlo malo radili, zadovoljan sam. Imamo još mnogo posla. Bitno je da nas rezultati prate, jer je mnogo lakše raditi kada dobro ide.

Kada uporedite sa ostalim sredinama u kojima ste radili, ima li razlike?

– Sve je vrlo slično. Jugoistočna Azija je, manje-više, isti mentalitet. Navikao sam na to i prilagodio se ovoj celini, znam kako da se ponašam prema njima. Za mene ovo nije ništa novo.

Imate li vremena da pratite rezultate klubova u kojima ste do sada radili?

– Uglavnom sam skoncentrisan na sadašnju ekipu. Imam mnogo posla, dosta vremena provodim sa momcima u analizama, pa mi ne ostaje prostora da se bavim drugim timovima i njihovim rezultatima – zaključuje Risto Vidaković.

Uigrani tandem sa Šarićem

Risto nije jedini sa naših prostora u Lajonsima. Društvo mu prati još jedan sturčnjak iz BiH.

– Kondicioni trener Dževad Šarić već je radio sa mnom i u Indoneziji i u Maleziji i znamo se dugo.

Stižu supruga i sin

Uskoro će život u Singapuru za Vidakovića da bude daleko lepši jer će porodica biti na okupu.

– Do sada sam bio sam, ali ove nedelje stižu supruga Biljana i sin Ivan.

Poremetio nas crveni

Raspored utakmica je prilično gust. “Mornari” nisu stigli ni da proslave pobedu protiv DPMM-a, a već je stigao susret sa Albireksom, koji se završio neslavno po tim Rista Vidakovića. Lajon Siti je na ovom gostovanju doživeo debakl – 4:0. Razloge poraza možda treba tražiti u podatku da su gosti od 16. minuta igrali sa desetoricom.

– Poremetio nas je taj crveni karton, pokvario koncepciju, morali smo odmah da posegnemo i za izmenom. Ipak, ima još dosta da se igra, teko smo na početu.

Mali stadioni – malo publike

Kakvi su navijači u Singapuru? Da li možete da ih poredite sa nekim evropskim?

– Stadioni su ovde, osim nacionalnog, prilično mali, tako da nema mnogo publike. Bude maksimalno dve-tri hiljade gledalaca.