Premijer Albaneze sa svojim ministrima

Pošto se u ponedeljak navršilo prvih stotinu dana Albanezeove vlade, mnogi mediji i analitičari su se utrkivali da ocene dosadašnji rad premijera i njegovih ministara.

I dok u nekim resorima može tačno da se sagleda šta i koliko je urađeno, u drugima je to manje moguće.

Kako ocenjuju komentatori, premijer je previše toga obećao na izborima, i pitanje je kako će sve realizovati.

Posebno je primetan nedostatak vizije u brojnim oblastima.

Ekonomija i troškovi života

Izgleda da se Albanezeova vlada najteže nosi s ovim pitanjem, zbog situacije u svetu, koraka koje su preduzele Banka državnih rezervi (RBA) i bivša vlada.

Trenutna slika u ovoj oblasti je zaista sumorna: vrtoglava inflacija, rastuće kamatne stope, pad realnih plata i budžet u strukturnom deficitu.

Mnogo toga zavisi od oktobarskog budžeta i to je jedino gde Albaneze i savezni blagajnik Džim Čalmers mogu nešto da urade.

Naime, prilikom izborne trke nisu se odlučili za “hrabru“ politiku ekonomskih reformi, plašeći se mogućnosti da je ne dostignu, pa da im se to obije o glavu.

Međutim, osim suzbijanja izbegavanja poreza od strane multinacionalnih kompanija, nema drugih značajnih usvojenih politika.

Takođe, treća faza smanjenja poreza na prihod građana, koštaće budžet 243 milijarde dolara tokom jedne decenije, ali laburisti su suzdržani da to menjaju, zbog predizbornog obećanja.

Zapošljavanje i industrijski odnosi

Odluka Komisije za pravične odnose na radu (Fair Work) da podigne nacionalnu minimalnu platu za 5,2 odsto, što je podržao Albaneze, bila je velika pobeda za vladu.

Međutim, sada nastaje problem, jer je jasno da industrije nisu uspele da obezbede realan rast plata i da nešto treba da se uradi.

Australijski savet sindikata se zalaže za prava na pregovaranje u celom sektoru na ovonedeljnom samitu o poslovima i veštinama.

S druge strane, opozicioni lider Piter Daton tvrdi da će taj predlog vratiti Australiju u široko rasprostranjene štrajkove iz sedamdesetih.

Daton se već uhvatio laburističke odluke da ukine Australijsku komisiju za izgradnju, i sada će samo tražiti druga pitanja kako bi Albanezea prikazao kao marionetu sindikata.

Imigracija

Vlada treba da podigne godišnju granicu migracije sa trenutnog nivoa od 160.000, da bi se izborila s ogromnim nedostatkom radne snage.

Kako su mediji naveli, vlada razmišlja da nivo podigne na 180.000 do 200.000, pri čemu će kvalifikovana migracija ostati na oko 70 odsto ukupnog broja novih stalnih migranata.

Međutim, da bi se osiguralo da povećan broj migranata nije na uštrb visine plata i uslova rada, vlada će biti u obavezi da više učini po pitanju suzbijanja eksploatacije stranih radnika.

Socijalna politika

Ministar vladinih usluga Bil Šorten isterao je ključne liberale imenovane u Nacionalnoj agenciji za invalidsko osiguranje, naredio reviziju lažnih NDIS plaćanja i pozvao Kraljevsku komisiju za proveru “robo-duga“.

Ministarka socijalnih usluga Amanda Rišvort je uvela zakon o zabrani bezgotovinske debitne kartice za primaoce socijalne pomoći, kao i mogućnosti odsustva zbog nasilja u porodici, te obećala da će se pozabaviti onlajn kockanjem.

Međutim, laburisti su s druge strane odustali od obećanja pre izbora da će preispitati stopu JobSeeker isplata. Teško je očekivati da ljudi mogu da žive od 46 dolara dnevno.

Klima i energija

Postavljanje ciljeva smanjenja emisije gasova do 2030. i 2050. uz podršku Zelenih i nezavisnih poslanika bila je takođe važna pobeda.

Ali, pošto je odobrila dodatna istraživanja nafte i gasa na moru, vlada je izgleda shvatila da su srednjoročne i dugoročne težnje u suprotnosti s trenutnim stanjem.

Kako raste zabrinutost zbog nestašice gasa, vlada će takođe morati da razmotri da li povlači okidač za kontrolu izvoza.

Pitanje starosedelaca

Ukoliko se uspe sa održavanjem referenduma “Glas autohtonih naroda“ to će biti najveći korak napred za prava domorodačkog stanovništva u ovoj zemlji od odluke Višeg suda o slučaju Mabo.

Iako je prerano za procenu da li će uspeti, Albanezeu se odaje priznanje za hrabrost.

Parlament i rukovodstvo

Smatra se da je Albaneze do sada pokazao da može da pridobije neophodne glasove u parlamentu za usvajanje zakona. S druge strane, bilo je svega dve nedelje zasedanja u prvih 100 dana.

Takođe, nije jasno šta Albaneze želi da postigne istragom protiv bivšeg premijera Morisona, imajući u vidu savet generalnog advokata.

Osim toga, dve kraljevske komisije u eri Tonija Abota pokazale su da Australijanci ne cene nagoveštaje lova na veštice, već samo žele da novi premijeri nastave s poslom koji je pred njima.

Zdravstvo

Postoji nedoslednost u nekim porukama vlade o pandemiji. S jedne strane, Albaneze i ministar zdravlja Mark Batler žele da naglase da je kovid još s nama i da moramo ostati na oprezu.

S druge strane, vlada je ukinula isplate odsustva zbog pandemije i odlučila da ne produži besplatne brze testove za korisnike koncesionih kartica.

Na kraju je Albaneze preokrenuo svoj stav o podršci pandemiji i produžio isplatu.

Spoljni poslovi

Komentatori kažu da je teško videti gde su Albaneze i ministarka spoljnih poslova Peni Vong napravili pogrešan korak na međunarodnoj sceni.

Od prisustva sastanku Kvada, samo 24 sata posle pobede na izborima, preko ministarkinih putovanja Pacifikom, do resetovanja odnosa s Francuskom.

Međutim, treba biti oprezan u aplaudiranju, navode analitičari, jer su ovo bili prilično jednostavni uspesi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here