RTS
Počinje 62. Sabor trubača u Guči

Avgust je mesec godišnjih odmora i muzičkih festivala, a tradicionalno, Guča je mesto okupljanja najboljih trubačkih orkestara iz Srbije i sveta.

Ove godine organizuje se 62. Sabor trubača, a muzički program počinje danas. Ako zbog obaveza ne možete na odmor ili ste već na godišnjem odmoru, a Guča Vam nije blizu da je posetite, MTEL TV se pobrinuo da ništa od muzičkog programa ne propustite.
Počev od danas (petak, 11. avgust), pa do nedelje (13. avgust), na kanalu Radio Televizije Srbije (RTS) u okviru MTEL TV paketa obezbeđen je direktan prenos sabora trubača u Guči, sa sledećim programom i satnicom:

– Petak, 11. avgust od 21.50 časova na kanalu RTS 1 i RTS Planeta: Guča 2023 – samo na RTS-u!

– Subota, 12. avgust do 21.50 časova na kanalu RTS 1 i RTS Planeta: “Pobedili su, zaslužili su”- tradicionalni koncert pobednika Guče 2022. i Koncert Trubačkog orkestra Dejana Lazarevića, a od ponoći na kanalu RTS 2: Koncert “Trubački orkestar majstora trube”- Saša Krstić sa orkestrom i DJ i trubački orkestar Bojana Ristića.

– Nedelja 13. avgust na kanalu RTS 2 u 18 časova: Finalno takmičenje trubačkih orkestara Srbije, potom od 21.50 časova na kanalu RTS 1 i RTS Planeta – Gala koncert narodnog orkestra Vlade Panovića sa gostima: Bane Mojićević, Stevan Anđelković, Aleksandar Tirnanić i Nikola Rokvić i od 23.50 časova na kanalu RTS 2 – Proglašenje pobednika 62. Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Za sve koji nisu imali prilike da slušaju zvuke srpske trube, treba reći da su se u Dragačevu prvi zvuci trube začuli krajem XIX veka, a trube su doneli lokalni vojnici – heroji kao uspomenu na vojničke dane i bojeve za oslobođenje Srbije.

U mirno vreme, uz plemenite zvuke trube, narod je počeo da se okuplja i da igra kola.

Između dva svetska rata Dragačevo je brojalo čak petnaest trubačkih orkestara, a truba je dočekivala nove i ispraćala na večni put stare Dragačevce.

Daleke 1961. godine, u porti gučke Crkve Svetog Arhangela Gavrila grupa mladih i učenih entuzijasta organizovala je manifestaciju narodnog stvaralaštva i prvi “Dragačevski sabor trubača”. Prvi pobednik bio je Desimir Perišić iz Goračića, a titula najboljeg orkestra pripala je orkestru Dragana Jovanovića iz Dljina.

Vremenom lepi zvuci trube privlačili su sve više ljubitelja prave izvorne muzike, a Guča je postala svetski poznata kao prestonica trube.

U dobroj pesmi, kolima i čočecima uživale su generacije, a nama se pruža ista prilika da u istom ritmu nastavimo tradiciju.

Petak, 11. avgust u 21.50 časova na kanalu RTS 1 i RTS Planeta!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here