Matično pozorište Tomasa Ostemajera, Šaubine am Leniner Plac iz Berlina, predstaviće se beogradskoj publici na predstojećem Bitef festivalu predstavom „Istorija nasilja“, po tekstu Eduara Luija, 20. septembra na sceni Pozorišta na Terazijama.

U zapletu komada, student iz francuske provincije pokupi na nekoj pariskoj ulici mladog Alžirca i odvede ga u stan, kaže umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

„Pored seksa, njima se dogode i naznake ljubavi, ali se sve završi krađom smartfona, silovanjem i nemogućnošću da se ovo silovanje adekvatno prijavi porodici i nadležnim službama… Ovu autobiografsku priču mladog francuskog pisca Eduara Luija, slavni nemački reditelj Tomas Ostermajer sklapa kao slagalicu, kombinujući vremenske perspektive i manje celine narativa, gradeći tako dramsku napetost. U središtu nije sam erotsko-krimi zaplet, već različita društvena zla, neka od njih naizgled nevidljivija, koja iznutra razgrađuju građansko društvo: provincijska zatucanost i netolerancija, ksenofobija, neprofesionalnost i predrasude u javnim službama“, kaže Medenica.

Dodaje da ovom predstavom Ostermajer kao da se vraća u svoju ranu, mladalačku fazu koju su odlikovale savremene teme, žestoka glumačka igra, video-radovi i izvođenje muzike uživo.

Publika Bitefa pamti prethodna učešća Ostermajerovih predstava na Bitefu. Radi se o produkciji „Disco Pigs“ koja je bila u glavnom programu 34. Bitefa 2000. godine i predstavi po Ibzenovoj drami „Nora“ sa 37. Bitefa 2003. godine.

Obe predstave, podrazumeva se, nastale su u produkciji pozorišta Šaubine am Leniner Plac, čiji je Tomas Ostermajer dugogodišnji umetnički direktor. Za Noru, Ostermajer je dobio i nagradu „Politike“ za najboljeg reditelja festivala 2003. godine.

Rezervacija ulaznica za sve predstave 53. Bitefa počeće 15. avgusta i trajati do 1. septembra. Prodaja ulaznica za sve predstave na ovogodišnjem Bitefu počinje 2. septembra.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime