Youtube/Jay Leno's Garage
Ferrari

Zaljubljenici u supersportske automobile kao najveće nedostatke električnog pogona ističu dve stvari: domet i nedostatak zvuka.

Kada je u pitanju zvuk, ovo je posebno važno za proizvođače automobila kojima je zvuk (motora, izduva…) jedan od najjačih aduta. Među njima je i Ferrari, koji bi u “nemom” izdanju definitivno izgubio imidž koji sada ima.

Međutim, Ferrari ima odgovor, odnosno rešenje. Budući električni modeli ovog proizvođača mogli bi da zadrže svoj prepoznatljivi zvuk zahvaljujući sistemu koji stoji iza patenta “drumsko vozilo opremljeno uređajem za reprodukciju zvuka koji se može povezati sa električnim motorom”.

Pritom se ne misli na zvuk italijanskog inženjerskog dragulja, već na potpuno novu melodija zasnovana na nauci.

Naime, Ferrari želi da pojača zvuk elektromotora, posebno onih iz zadnjeg dela automobila, a sudeći po patentnim crtežima, jedan zvučnik se nalazi pored zadnje osovine.

Pri tome, nije jasno da li će se prenositi zvuk elektromotora ili nečeg drugog iz pogonskog sistema.

Ostale patentne skice pokazuju rezultate testiranja koji ukazuju na to da se zvuci generišu na osnovu brzine obrtanja motora.

Kako CarBuzz saznaje, analizom različitih zvukova, cilj je da se postigne adrenalinski zvučni pejzaž koji je, osim toga, takođe dovoljno informativan za vozača.

Sve u svemu, reč je o veoma složenom sistemu čiji je cilj, kako kažu u Ferrariju, da obezbedi odgovarajući zvuk koji je neizostavan deo zadovoljstva u vožnji.

“Zvuk motora daje vozačima trenutnu povratnu informaciju o vozilu i šta treba da se uradi da bi se postigle željene performanse”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here