RTS
Peter Handke

Sin Nemca i Slovenke, Peter Handke rođen je usred Drugog svetskog rata,

Prvi i, za sada, verovatno jedini TV intervju posle dodele Nobelove nagrade, Peter Handke dao je RTS-u, koleginici Nedi Valčić Lazović. Uz citat rečenice iz „Bure” Vilijama Šekspira: „Pakao je prazan, a svi đavoli su ovde”, Handke ima i poruku: „Vratite se u pakao i ostavite svet na miru”. Ta poruka upućena je prvenstveno novinarima.

Krajem osamdesetih bio je jedan od retkih evropskih intelektualaca koji je ustao protiv razbijanja Jugoslavije. O Jugoslaviji i o Srbiji napisao je putopisne eseje. Kao prijatelj koji se u muci poznaje, Peter je bio i ostao uz Srbiju, primivši tako na sebe sav nerazuman i politizovan gnev nečasnog dela javnosti, pripadnika one malograđanske Evrope. Zato je Peter pre intervjua odmah skrenuo pažnju upozorivši: “Molim, bez političkih pitanja! Ja sam pisac, a ne političar.”

Emisija, više od svetske ekskluzive, nosi duh spontanosti, gde se gledalac može bar za trenutak osetiti nekako suvišnim i čak nepristojnim u ulozi posmatrača opuštenog razgovora između dvoje ljudi koji dele iste vrednosti. Peter u naviranju sećanja, ponekad nostalgičan i prema onom ružnom, dok Neda kao koordinator onog Peterovog evociranog i već na licu mesta pretvorenog u poeziju.

U šumovitom predgrađu Pariza, u pastoralama krajolika, ali i u pejzažima duha, nalazi se kuća velikog pisca Handkea. U tom velikom „studiju“ pod kulisama neba budite i vi dobrodošli: Nobelovac Peter Handke. Emisiju možete pogledati na internet platformi RTS Planeta (www. rtsplaneta. rs).

Handkeov opus obuhvata više od devedeset dela – romana, drama, zbirki poezije, scenarija, filmova. Za svoju literaturu dobio je sve nagrade koje jedan pisac može da dobije – sve do one najveće – Nobelove nagrade za književnost, koja mu je dodeljena decembra prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here