Vesti
Milan Vlašić

Bez obzira čime se čovek u životu bavio, važno je da bude dopadljiv, duhovit i da poznaje materiju. Stvarna stručnost bilo koje vrste, u bilo kom području života je izuzetno važna, ali nije najvažnija za uspeh. Ključ je u emociji.

Ako vam se na primer dopada neki pevač ili pevačica, vama će se dopadati njihove pesme, one dobre, ali i sve druge. Ako vam se dopada neki pisac, umetnik, biznismen pa čak i političar, vi ćete podržavati sve njegove poteze gotovo nekritički. To je jače od nas.
Nema veze da li nam neko dostavi dokaze da neka nama draga osoba nije u pravu, mi te dokaze naprosto ignorišemo i tražimo bilo šta pozitivno u tome, u bilo čemu da bi smo potvrdili već formirano mišljenje. Zašto je to tako?

Moj omiljeni autor, Nevil Godard, napisao je 1951. knjigu ”Tajna je u emociji“ (Feeling is the secret) i tu je ukratko, ali veoma jasno objašnjeno kako svet funkcioniše – naš svet zasnovan na emocijama.

Dokaze uvek pronađemo

Svaka čast logici, činjenicama, ali ako mi nešto ili nekoga volimo, onda ćemo svesno i nesvesno tražiti, a što je najinteresantnije i nalaziti dokaze da je to baš tako.

Ako se snaha i sin nešto zakače, definitivno nije sin kriv, već naravno snaha. Kada se zakače ćerka i zet, naravno da je kriv zet. Kada naš omiljeni pevač dođe u sukob sa nekim drugim umetnikom na estradi, po difoltu smo na strani našeg pevača.

Za političare da ne govorim, tu smo više nego sigurni da je naš miljenik uvek u pravu, da sve radi kako treba i da tu greške nema.

Emocija iznad logike

Ovo je važno znati kao princip jer se može primeniti na sva područja života. Dakle ako nam je neko simpatičan, ako nekoga volimo, onda smo potpuno subjektivni, a da možda toga nismo ni svesni.

Dakle, ako želite da dobijete neki posao, da prodate nešto što prodajete, osvojite neku osobu, budete popularni u društvu, morate pronaći način da budete dopadljivi, da vas ljudi vole na neki način.

Emocija je ključ pri svim odlukama, emocija je ta koja veoma često bude jača od logike, da ne kažem baš od zdravog razuma.

Na kraju krajeva, većina ima dokaz da je ova teza tačna i to tako da se seti najvažnijih životnih odluka kao što su ženidba odnosno udaja, kupovina kuće ili stana, automobila, određenih investicija i niz drugih primera.

Budite dobri sagovornici

Isti princip važi i u porodicama, odnosima sa decom, unucima, rođacima, dekama i bakama, sa svima.

Može nam neko biti rodbina ne znam kako bliska, ali ako ”davi“ kako se to obično kaže, ne znači da takvu osobu i/ili rođaka ne volimo, daleko bilo, ali je veoma verovatno da ćemo ipak tražiti onoga ko nam je simpatičan, dopadljiv, interesantan i nastojaćemo provoditi sve više vremena u društvu takve osobe.

Ako na primer neka deka ili baka žele da ih unuci češće posećuju, nikako ne smeju igrati na kartu kako bi bio red da “unuci dođu jer nisu dugo bili“, jer ih volite ili bilo koji od uobičajnih narativa koji bi podrazumeva neku obavezu.

Nikako ne pokušavajte to, već naprotiv, idite na to da im budete interesantni. Kada im budete interesantni onda će oni da jure vas da bi proveli što više vremena sa vama.
Kako biti interesantan? To ovisi od toga koliko godina imaju unuci, ali recimo da probate naučiti nešti o junacima koje oni trenutno obožavaju, da im se približite u njihovom svetu, da se na primer kostimizujete u njihovog junaka.

Dalje, ispričajte im neki dramatični događaj iz svog detinjstva gde ste uradili neko junačko delo, unuci vole da su im deke i bake junaci.

Pokušajte da im se dopadnete, da im budete interesantni i budite uvereni da će jedva čekati da vas ponovo vide, da čuju šta ćete im novo ispričati, kakav događaj, uzbudljive i intersantne priče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here