EPA
Premijer Danijel Endrjuz

Slučaj iznenadnog i do sada nezabeleženog odustajanja države Viktorija od organizacije Igara Komonvelta 2026. godine, naći će se pred parlamentarnom istragom. Kako prenose agencije, i premijer Viktorije Danijel Endrjuz suočava se sa velikim pritiskom da se pojavi pred komisijom za istragu, nakon što je većina u Parlamentu te države podržala inicijativu opozicije.

Kao retko kada u Gornjem domu viktorijanskog Parlamenta, nezavisni poslanici stali su na stranu liberalno-nacionalne koalicije i glasali za pokretanje višestranačke istrage o odluci laburističke vlade da povuče domaćinstvo regionalne Viktorije za Igre 2026. Predlog je dobio podršku 25 prema 15.

Vlada je u poslednjem trenutku pokušala da spreči pokretanje parlamentarne istrage, tako što je zatražila od glavnog revizora Endrjua Grivsa da istraži otkazivanje Igara. Međutim, njihov predlog nije prošao na glasanju.

Neposredno pre glasanja, Grivs je uputio pismo opoziciji u kojem je potvrdio da namerava da pokrene revizorsku istragu nakon ranijeg zahteva. Međutim, ovaj predlog nije uvažen, a lider opozicije Džon Pezuto rekao je da je vladina intervencija u poslednjem trenutku „očajnički pokušaj da se zaustavi objavljivanje istine“.

– U bilo kom trenutku od debakla organizacije Igara Komonvelta mogli su da zatraže od glavnog revizora da istraži slučaj. Nije trebalo da čekaju do danas – rekao je Pezuto.

Parlamentarna istraga će se fokusirati na potencijalne propuste u upravljanju pripremama za organizaciju Igara, procesima nabavki u vladinim ponudama, ugovorima i otkazivanju Igara. Takođe će se razmotriti uticaj otkazivanja na poslovnu zajednicu, turizam i na druge velike događaje. Pored toga, istražiće se i svi saveti i preporuke koje je vlada dobila od ministarstava, agencija, konsultanata i izvođača.

Privremeni zaključci istrage očekuju se do 30. aprila 2024. godine, a konačni izveštaj do aprila 2025.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here