Vesti
Danijel Endrjuz proslavlja pobedu na izborima

U nedelju ujutro, već je bilo jasno da je laburistički premijer Viktorije, Danijel Endrjuz, obezbedio treći mandat većinske vlade u ubedljivoj pobedi njegove partije protiv liberala.

I dok još nisu svi glasovi prebrojani, laburisti su osvoji 52 mesta i imali sve šanse da se približe cifri od 55 pozicija u Parlamentu, koju su imali tokom drugog mandata na vlasti.

Govoreći u nedelju ujutro, premijer Endrjuz je rekao da se njegov “imidž politike“ ne odnosi na njega ili njegov tim, već na ljude kojima služe.

– Pokušaj da budeš popularan sve vreme ne funkcioniše, jer to nije u redu. Morate da radite ono što je ispravno i to je ono čemu smo uvek težili – istakao je Endrjuz.

Ujedno je rekao da je plan njegove stranke za sve građane Viktorije, uključujući i one koji nisu glasali za laburiste.

– Vladaćemo u ime vas. Upravljaćemo zbog vaše dece, vašeg zdravlja, obrazovanja, vaše budućnosti. Naš pozitivan plan je za svakog pojedinog građanina– naglasio je Endrjuz.

Prema njegovim rečima, ovakav rezultat na izborima je potvrda reputacije Viktorije kao “najprogresivnije države“ u Australiji.

– Mi smo progresivna država, promišljena država, mi smo centar kritičkog mišljenja i centar svih velikih ideja u našem narodu – istakao je on.

Na pitanje novinara o komentarima i kritikama uoči izbora, Endrjuz je odgovorio da je važnije slušati “glasove običnih građana“.

– Neke stvari su zaista velike u Spring Stritu i ne znače mnogo na glavnoj ulici – objasnio je premijer.

Ponavljajući predizbornu tvrdnju da će ponovo izabrana laburistička vlada ove godine sazvati Parlament, Endrjuz je istakao da su građani podržali plan njegove vlade.

Odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku pre sledećih državnih izbora, odgovorio da će služiti pun mandat.

– Tako sam oduševljen što ću to moći da radim još četiri godine – rekao je Endrjus.

Analitičar izbora ABC, Entoni Grin je rekao da je Endrusjova vlada doživela solidan reizbor uprkos “zamahu protiv nje“.

Sa više od 60 odsto prebrojanih glasova u subotu uveče, laburisti su zabeležili pomak od skoro devet odsto u odnosu na prethodne izbore na severozapadu Melburna.

Stranka je imala mnogo bolje rezultate na istoku Melburna, gde je branila mesta osvojena 2018. i bilo je predviđeno da osvoji Glen Veverli i da dođe do preraspodele sedišta u  Bejsvoteru.

– Njihovi rezultati u istočnom Melburnu su izvanredni. Povećanje broja mesta koje imaju je neočekivano u poređenju sa onim što se ranije mislilo. Ispostavilo se da propast i sumrak laburista, koji su unapred predviđeni, nisu se ostvarili – rekao je Grin.

Liberalna partija je imala neke svetle trenutke tokom izbora, jer je uspela da povrati Nepijen sa bivšim teniskim profesionalcem Semom Grotom i zadrži Kju sa Džesom Vilsonom.

Ali, nije uspela da osvoji dovoljno mesta na jugoistoku Melburna da bi se približila formiranju vlade.

Visoke ličnosti liberala pozvale su stranku da prođe kroz “duboku analizu“ nakon poraza.

Razmišljajući o neuspehu stranke da povrati Boks Hil, parlamentarac Dejvid Dejvis je rekao da liberali nisu uspeli da se pravilno angažuje s različitim zajednicama u predgrađu Melburna.

– Mislim da štab nije bio dobar sa multikulturalnim zajednicama. Smatram da je to jedan faktor na koji zaista moramo da se fokusiramo – istakao je Dejvis.

Poslanik federalnih liberala Kif Vulohen, čije se biračko telo Menzis preklapa sa Boks Hilom, kazao je da stranka treba da razvije strategiju za povratak metropolitskih mesta.

– Naša partija ima problem u metropolitanskim oblastima iz istih razloga iz kojih laburisti imaju problem u gradskim sredinama. Demografija nam stvara izazove i moramo se suočiti s tim i učiti iz toga – rekao je Vulohen.

Dr Gazerijen je rekao da katastrofalan rezultat liberala sugeriše da problemi sa kojima su se suočili na izborima 2018. nisu bili anomalija.

– Posebno jugoistočne delove Melburna, kao što su Ešvud, Glen Veverli, gde su trebali da imaju šanse, desilo da su se laburisti okrenuli njima – istakao je doktor.

Gaj se povlači

Lider liberala, Metju Gaj, povlači se s mesta lidera Koalicije pošto je stranka doživela drugi poraz pod njegovim vođstvom.

On je priznao da Koalicija ima “mnogo posla“ pošto je stranka izgubila treće uzastopne izbore od laburiste Danijela Endrjuza.

Dok su primarni glasovi laburista pali za oko 5,6 odsto u celoj državi, Koalicija nije uspela da to iskoristi, nego je čak zabeležila i pad broja glasova.

Gaj smatra da novih tri do četiri odsto glasova na severu i zapadu Melburna govore o velikoj budućoj izbornoj prilici za Liberale.

– Čim bude jasnije koji kandidati Liberalne partije su izabrani u Parlament, sazvaću ih da izaberu novi liderski tim. Neću biti kandidat za mesto lidera – istakao je Gaj.

Više Nacionalista i Zelenih

Koalicioni partner Liberalne partije imao je više rezultata jer su uspeli da povrate Milduru i Šeparton od nezavisnih poslanika.

S druge strane, Zeleni su odneli pobedu u centru Melburna, zatim Paranu, Branzviku i verovatno Ričmondu. Međutim, jaka pobeda laburista više ne dovodi mogućnost da Zeleni budu članovi manjinske vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here