Youtube/Sky News Australia
Danijel Endrjuz

Političari u Viktoriji dobiće povećanje plata od 3,5 odsto od 1. jula, odlučio je nezavisni tribunal za određivanje zarada državnih službenika u ovoj državi. Svi poslanici u Parlamentu Viktorije u novu finansijsku godinu ulaze sa dohotkom od blizu 199.000 dolara godišnje.

Plate premijera i ministara su daleko veće, a ubedljivo najviše novca zarađivaće premijer Danijel Endrjuz – čak 481.900 dolara. Povišica prvog čoveka vlade iznosi 16.000 dolara i on ostaje najbolje plaćeni državni premijer u Australiji.

Poređenja radi, od Endrjuza veću platu ima jedino savezni premijer Entoni Albaneze, čija godišnja zarada iznosi oko 100.000 dolara više.

Dodatni razlog za zadovoljstvo svih poslanika u Parlamentu Viktorije je i povećanje naknada za službena putovanja u inostranstvo, koja će od 1. jula iznositi 10.765 dolara godišnje, što je 6,8 procenata više nego u ovoj godini.

Odluka Viktorijanskog nezavisnog tribunalaza naknade (VIRT), koji reguliše prihode političara, u suprotnosti je sa odlukom vlade susednog Novog Južnog Velsa, koja je krajem maja donela moratorijum na povećanje plata političarima i državnim birokratama, koji će biti na snazi najmanje dve godine.

Prema slovu zakona, Tribunal mora da razmotri politiku plata vlade Viktorije, finansijsku poziciju države i trenutne i projektovane ekonomske uslove, pre nego što izvrši bilo kakve promene u platama političara.

Ovakav propis je ustanovljen 2017. godine, kada je vlada Danijela Endrjuza uvela zakon o osnivanju Tribunala, kako bi se sprečilo da političari u budućnosti sami određuju povećanja svojih plata i naknada.

– Jedna od odluka koje smo kao vlada doneli na samom početku bila je da povećanje plata uzmemo iz ruku političara i dodelimo nezavisnom telu. Tribunal je uradio svoj posao i doneo zaključak o povećanju zarada – rekao je ministar vladinih službi Deni Pirson.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li će svoju povišicu donirati, ali je rekao da će nastaviti da daje novac lokalnim dobrotvornim organizacijama u svojoj izbornoj jedinici.

Liderka Zelenih u Viktoriji Samanta Ratnam zapitala je da li je povećanje zaista bilo neophodno.

– Naša stranka je dosledna stavu da povećanja plata političara ne bi trebalo da pređu gornju granicu povećanja plata u javnom sektoru – rekla je Ratnam.

Zanimljivo, trenutna politika Vlade Viktorije postavlja gornju granicu od tri procenta na godišnje povećanje plata u javnom sektoru.

„Građani iznervirani i frustrirani“

Poslanik Liberalne stranke u Viktoriji Nik Mekgauan smatra da bi svako povećanje plata političara trebalo da bude u skladu s povećanjem plata zaposlenih u javnoj službi.

On kaže da sa rastućim državnim dugom i smanjenjem broja radnih mesta u državnoj službi, građani Viktorije imaju „svako pravo da budu iznervirani i frustrirani“.

– Nastavnici ne dobijaju dovoljno i čitav niz drugih državnih službenika neće uživati isti procenat povećanja plata kao političari. Ovo povećavaje došlo je u trenutku kada otpuštamo državne službenike i druge koji su služili našoj zajednici – kaže Mekgauan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here