EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju i Kraljevine Belgije, da je taj skup veoma važan i za Srbiju i kontinent, jer je svima potrebno više energije kako bi mogle da se ostvare veće stope rasta i realizuju veliki planovi za budućnost.

Podsticaj razvoja

– Ne možemo naučiti puno od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, i celog evropskog kontinenta – rekao je Vučić, koji je bio među prvim govornicima na sesiji Samita predviđenog za govore nacionalnih lidera.

Svetski lideri su se okupili u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Ovaj skup je, kako je ukazao Vučić, važniji od mnogih drugih foruma i sastanaka na kojima su svetski lideri.

– Zašto verujem da je važan samit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima koje su dobri za budućnost, ali ne znamo kako da ih sprovedemo – rekao je predsednik.

Menjanje navika

Kao prvo, naveo je, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim moramo da poboljšamo naš rast, jer su na evropskom kontinentu stope rasta tako male.

Prvi put na takvom samitu okupile su se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva. Vučić je uoči skupa ukazao na sve veći značaj zelene energije .

– Naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja otkrivki uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, da ćemo morati istovremeno da menjamo naše navike, ali da ćemo morati i da dovodimo ljude naše iz inostranstva, jer nemamo dovoljno stručnjaka – rekao je Vučić, novinarima.

Strateški ciljevi

Srbija je, kako je naveo Aleksandar Vučić, kao odgovoran partner, spremna da pruži doprinos energetskoj tranziciji u cilju postizanja trajne energetske održivosti. On je u objavi na Instagramu dodao da je samit o nuklearnoj energiji odlična prilika da sa evropskim liderima razgovara “o strateškim ciljevima EU u pogledu energetske kohezije u Evropi, dugoročnim perspektivama energetske održivosti i razvojnim planovima za postizanje energetske efikasnosti i bezbednosti.”

Sa Fon der Lajenovom i Makronom

Vučić se sastao na marginama samita sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, sa kojom je kako je napisao na Instagramu razgovarao o strateškim pitanjima i napretku Srbije na putu ka EU. Predsednika Francuske Emanuela Makrona, Vučić je informisao o razvoju situacije na KiM i sve većim pritiscima na srpski narod koji je doveden u izuzetno težak položaj nakon najnovijih poteza Prištine. Vučić je na Instagramu naveo da je sa Makronom, razmenio mišljenja o važnim pitanjima i o daljem snaženju odnosa Srbije i Francuske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here