Tanjug/AP
Dragan Stojković Piksi

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Engleske u prvom kolu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Naime, prema pisanju medija u Engleskoj, UEFA je pokrenula istragu protiv “orlova” nakon što su prijavljeni majmunski krici upućeni engleskim igračima. Glavno telo evropskog fudbala imenovalo je inspektora koji će sprovesti disciplinski postupak povodom navodnog diskriminatornog ponašanja, koje je prijavio svedok na tribinama tokom prvog poluvremena utakmice u Gelzenkirhenu u subotu uveče.

Pored istrage, UEFA je optužila Fudbalski savez Srbije za dva prekršaja: bacanje predmeta i prenošenje provokativne poruke neprikladne za sportski događaj. Poslednja optužba odnosi se na prikazivanje zastave povezane sa “paravojnim pokretom koji je bio uključen u etničko čišćenje tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji”.

Incident se dogodio pred oko 50.000 gledalaca, među kojima je bilo oko 8.000 srpskih navijača. Zvaničnici UEFA su pre utakmice razgovarali sa engleskim timom i kapitenom Harijem Kejnom, podsećajući ih na protokol u tri koraka za rešavanje rasističkog ponašanja. Ovaj protokol je naglašen tokom tehničkih brifinga pre turnira širom Evrope.

“Dejli mejl” navodi i to da Srbija ima dugu istoriju problematičnih incidenata u međunarodnom fudbalu,

“Tokom prošlog Svetskog prvenstva u Kataru, srpski navijači su prikazivali fašističke slogane i upućivali rasističke povike prema etničkim Albancima tokom utakmice protiv Švajcarske. Godine 2019, Srbiji je naloženo da igra utakmicu bez prisustva publike posle sličnog ponašanja tokom poraza od 4-2 protiv Portugalije u Beogradu. Dve godine ranije, brazilski vezista Partizana, Everton Luiz, zaplakao je zbog majmunskih povika i drugih uvreda navijača rivalskog kluba FK Rad”, piše britanski list.

Dok UEFA nastavlja istragu, dodatne informacije će biti dostupne javnosti. Ovaj stalni problem naglašava potrebu za kontinuiranom budnošću i strogim merama u borbi protiv rasizma u fudbalu.

2 COMMENTS

  1. Srbija nema navijače,da su to navijači koji vole svoju zemlju,oni bi je dostojanstveno podržavali i pokazali celom svetu šta je to ljubav i patriotizam prema svojoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here