Tanjug
Predrag Kon

Srbija ulazi u drugu nedelju epidemije koronavirusa bez žrtava i to je dobar rezultat, rekao je epidemiolog Predrag Kon. On je dodao da svi pokazatelji u vezi sa koronavirusom pokazuju da epidemija traje od šest do osam nedelja.

Predrag Kon, član ekspertskog tima formiranog u borbi protiv koronavirusa, rekao je posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da „nije nemoguće da prođemo bez žrtava“.

– Nije verovatno, ali nije ni nemoguće, ako budemo sarađivali i poštovali preduzete mere – rekao je Kon.

On je objasnio da se, na osnovu iskustava iz Kine i drugih zemalja, može reći da epidemija koronavirusa traje od šest do osam nedelja, a da smo mi u drugoj nedelji.

– Svaka nedelja bez žrtava je dobar rezultat – rekao je Kon.

Kako je dodao, lekari će promeniti način testiranja sumnjivih pacijenata kada se potvrdi da se koronavirus u Srbiji prenosi „sa čoveka na čoveka“, odnosno da je prenet na ljude u Srbiji sa ljudi koji su se zarazili putujući u inostranstvo ili od nekog iz inostranstva.

Tada će sve teže respiratorne infekcije biti testirane na koronavirus, kazao je Kon, dok se sada testiraju oni koji su bili u kontaktu sa nekim iz rizičnih zemalja.

Prof dr Mijomir Pelemiš, infektolog i bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, rekao je da imamo dovoljno testova za koronavirus.

– Lekari ne odbijaju pacijente, oni postavljaju indikaciju za testiranje. Ako pacijenti budu postavljali indikaciju, treba nam sedam miliona testova – rekao je Pelemiš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here