EPA/Clemens Bilan
Nemačka policija

Fahrudin K. se tokom saslušanja branio ćutanjem što je otežalo posao nemačkoj policiji da dođe do pravog razloga zbog čega je napao dvoje putnika u autobusu Laste na liniji Dortmund-Beograd.

Napadač je iskoristio zakonsko pravo da ništa ne kaže u istrazi, a saslušani su i putnici i vozači autobusa. Istražni sudija je potom odobrio nalog tužilaštva za obavezno zadržavanje u pritvoru i dopunio ga odlukom da Fahrudin K. bude upućen na psihijatrijsko ispitivanje.

Podsetimo, putnici i vozači su savladali napadača, ali u prvi mah se pomišljalo da ih je Fahrudin K. oteo, pa je tokom puna četiri sata, dok se još pregovaralo, policija blokirala obe strane auto-puta A9 na deonici od Hilpoštajna do Gredinga, pa čak i prugu koja prolazi u blizini mesta gde je zaustavljen autobus.

To je inače propisani postupak u slučajevima terorističkih i drugih oružanih napada od kojih preti opasnost i ljudima u okolini. Sumnja u otmicu je posle saslušanja svedoka eliminisana, a na licu mesta nije pronađeno oružje kojim je napadač navodno pretio.

Situacija je u utorak oko 21.30 rešena prepadom policijskih komandosa iz brigade SEK uz podršku helikoptera i šok bombi. Fahrudin K. je i sam bio u šoku posle ove akcije, tvrdi veštak koji je pokušao prvi da ustanovi da li je možda napadač bio pod uticajem droga ili alkohola, što je odbačeno.

Istragu u ovom slučaju preuzela je Kripo (kriminalistička policija) iz Švabaha jer je ocenjeno da se radilo o pokušaju ubistva.