Tanjug
Pomen patrijarhu srpskom Irineju u Hramu Svetog Save

“Mi smo u danima kada se u svetu govori, viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovečanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana”, poručio je u besedi episkop bački Irinej.

U besedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za “udaljenost mira” leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom.

Episkop bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

– Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima – kaže episkop bački.

Naveo je da je patrijarh Irinej bio predstojatelj crkve u vremenu koje nije nimalo lakše od ranijih, a sve je to, kaže, on moramo da preživi i u svemu tome da pruži istinski svetosavski i kosovsko-lazarveski odgovor na sva pitanje i iskušenja.

– Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žalošću – rekao je episkop.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here