B. Simonović
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je danas kazao da u temeljnom ugovoru koji treba da bude potpisan između Mitropolije crnogorsko-primorske i vlade Crne Gore ne sme da bude ništa što je u nesaglasnosti sa Ustavom Crne Gore i sa njenim zakonodavstvom.

– Na osnovu onoga što nam već Ustav daje, i što nam daje Zakon o slobodi veroispovesti, prosto pojedina pitanja se malo opširnije razrađuju i definišu se neki okviri saradnje za budućnost u nekom širem planu, kao i sa ostalim verama u Crnoj Gori – rekao je Joanikije.

Joanikije rekao je da Mitropolija crnogorsko-primorska zasad raspolaže samo nacrtom temeljnog ugovora koji treba da potpišu Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vlada Crne Gore, i da o tom aktu sad treba da se izjasni Podgorica.

– Imamo tekst koji je usvojen na nivou crkve, taj tekst je dostavljen Vladi. Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne Gore, posebno u Zakonu o slobodi veroispovesti – dodao je Joanikije, koji je ujedno i administrator Mitropolije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here