EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Epl (Apple) bi mogao da se suoči sa kaznom EU-a od čak 500 miliona evra zbog ograničenja pristupa uslugama striminga muzike, što bi bio velik udarac za američku tehnološku kompaniju, piše Gardijan.

Evropska komisija istražuje da li je američka kompanija blokirala muzičke aplikacije da korisnicima ponude jeftinije načine pretplate, a da nisu u Eplovoj trgovini aplikacija od koje kompanija skuplja prihod.

Kazna od 500 miliona evra bila bi prva značajna presuda protiv Epl-a nakon godina pritužbi na kompaniju čije se usluge pružaju putem aplikacija na iPhone telefone, prenosi Index.hr.

Švedska kompanija za striming Spotify podnela je pritužbu EU-u 2019., tvrdeći da Epl ograničava izbor i konkurenciju u svojoj trgovini aplikacija naplaćujući 30 odsto naknade za sve kupovine. Epl je takođe sprečio Spotify i druge kompanije da obaveštavaju kupce na svojim telefonima da mogu izbeći proviziju i dobiti bolju ponudu, jednostavnom prijavom na Spotifyjevu veb stranicu.

Epl tvrdi da je njihova naknada opravdana jer mnogo troše na održavanje sigurnosti trgovine, a Spotifyju omogućuju pristup stotinama miliona korisnika. Međutim, Spotify tvrdi da Eplov vlastiti servis za streaming muziku, Apple Music ne podleže tim istim naknadama, što ga automatski čini jeftinijim i privlačnijim, rušeći tako konkurenciju.

Evropska komisija bi tako bi mogla Eplove radnje proglasiti nezakonitima i protivnim pravilima tržišnog takmičenja na EU tržištu. Komisija bi takođe mogla zabraniti praksu blokiranja muzičkih servisa koji oglašavaju jeftinije pretplate izvan platforme.

Epl se dosad nije suočio sa kaznom Evropske komisije za tržišno takmičenje, iako je 2020. dobio kaznu od 1,1 milijardi evra u Francuskoj zbog kršenja pravila tržišne konkurencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here