Epl, Starbaks i Fijat pod istragom EU

0

Epl je jedna od tri velike kompanije pod istragom EU zbog poreza
 

Evropski komesar za konkurenciju Hoakin Almunija rekao je da deluje da ti sporaumi nisu valjani, ali da se umešanim kompanijama i zemljama Irskoj, Holadniji i Luksemburgu mora dati šansa da ih razjasne.

 

"U sadašnjem kontekstu stegnutih državnih budžeta, posebno je važno da velike multinacionalne kompanije plate svoj pošteni deo poreza", rewkao je Almuniaj u saopštenju.

 

Epl ima sporazum s poreskim vlastima u Irskoj, Starbaks u Holandiji, a Fijatov ogranak u Luksemburgu u okviru strategija tih kompanija da minimalizuju namete.

Almunija je rekao da su takvi dogovori dozvoljeni u teoriji, ali da nisu umesni ako daju kompanijama prednost u odnosu na konkurenciju.

 

Epl, Starbaks i Fiat su često kritikovani zbog plaćanja manjih poreza u nekim od zemalja u kojima rade. U vezi s tim kritike su upućene Irskoj zbog niskih poreskih stopa, Holandiji i Luksmeburgu zbog rada kompanija koje rade kao maske za druge kompanije, a sve trizemlje zbog tajnosti.

 

Almunija je rekao da su danas najavljene tri istrage deo šireg delovanja o poreskim pravilima u različitim evropskim zemljama i agresivim merama za multinacionalne kompanije koji podrivaju poreske sisteme.

 

Dodao je i da se poreski proposi ispituju u Belgiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here