pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stalno insistiranje MMF-a na ceni struje ne čudi jer je u Srbiji najjeftinija u Evropi. Država potencira razvoj, jer želi jaku elektroprivredu koja se širi, a u planu je i kupovina elektroprivreda iz okruženja. Da može, pokazalo je proširenje poslovanja “Elektromreže Srbije” na crnogorsko tržište koje je i zemlji i preduzeću donelo višestruku korist.

EPS je najveća fabrika struje na Balkanu. Sa proizvodnim kapacitetima, snage 7.355 megavata, veći je od svih elektroprivreda zajedno sa prostora bivše SFRJ.

Analiza Ekonomskog instituta pokazuje da eventualno širenje olakšava i činjenica što su energetski sistemi bivše Jugoslavije praktično već uvezani.

– Još 2008. godine Ekonomski institut je dao tu inicijativu oko spajanja ‘Elektroprivrede Srbije’ i ‘Elektroprivrede Republike Srpske’. Prvo takvo preduzeće bilo bi izuzetno respektabilno na regionalnom tržištu električne energije, a sa druge strane omogućilo bi se adekvatnije upravljanje hodropotecijalom koje imamo na Drini. Mislim da bi tako napravljen sistem u drugom koraku mogao da razmatra i eventualne akvizicije ostalih eleketroprivreda u regionu – rekao je Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu.

Zato je važno što je EPS započeo kapitalne investicije u nove proizvodne kapacitete i što je već znatno reorganizovan.

Ali, te reforme moraju biti brže, na tome insistiraju i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka koji prate poslovanje kompanije.

A da je širenje poslovanja dobar potez dokazuje “Elektromreža Srbije” koja od 2015. ima deset posto vlasničkog udela u crnogorskom prenosnom sistemu koji pozitivno posluje.

– Ti pozitivni rezultati naravno donose finasijsku korist i ‘Elektromreži Srbije’. Međutim ono što je još značajnije jeste da ostvarujemo strategiju, a to je regionalno jačanje, učvršćivanje pozicije u regionu u prenosu električne energije – istakla je Nadica Stojanović, izvršni direktor za investicije i strategiju u EMS-u.

A na prvom mestu ta elektroenergetska dominacija obezbeđuje razvoj tržišta i trgovanje strujom na evropskom tržištu, energetsku stabilnost i mogućnost brze isporuke struja u kriznim situacijama.

1 COMMENT

  1. Bankarska banda iz vasingtona je bacila oko na EPS.U svim zemljama gde su uspeli da se infiltriraju užimali su te zemlje resurse

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here