Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da se njegova zemlja neće ustručavati od još jače vojne akcije u provinciji Idlib na severozapadu Sirije, ako primirje dogovoreno prošle nedelje bude prekršeno.

On je pred poslanicima svoje Stranke pravde i razvoja u parlamentu rekao da je bilo manjeg kršenja primirja koje je dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i istakao da je za Tursku prioritet bezbednost vojnika na 12 punktova za nadgledanje.

– Nećemo se samo osvetiti i zbog najmanjeg napada u Idlibu, već će naš odgovor biti još oštriji – poručio je Erdogan, a prenosi Rojters.

Proteklih nedelja sirijske vladine snage koje podržava Rusija pokrenule su inicijativu da ponovo preuzmu Idlib, poslednje uporište pobunjenika.

Turska, koja podržava pobunjeničke grupe koje žele da svrgnu sirijskog predsednik Bašara al-Asada, pokrenula je kontrofanzivu.

Nakon pogibije truskih vojnika u Idlibu koja je bila povod da Turska otvori granice za migrante koji žele da otputuju u Evropu, Erdogan i Putin su prošle nedelje postigli sporazum, koji uključuje i prekid vatre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here