EPA-EFE
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turska više ništa ne očekuje od Evropske unije pred čijim vratima čeka već 40 godina, rekao je u nedelju turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

– Ispunili smo sva obećanja koja smo dali Evropskoj uniji, ali oni nisu gotovo nijedno – rekao je Erdogan na inauguralnoj sednici turskog parlamenta, dodajući da “neće tolerisati nove zahteve ili uslove u pristupnom procesu”.

– Ako se ne povuku u pogledu nekih nepravdi kao što je uvođenje viza, koje koriste kao latentne sankcije, ako ne isprave svoje greške…. s naše će strane potpuno izgubiti pravo izražavanja političkih, socijalnih, privrednih i vojnih očekivanja – upozorio je on.

Turski predsednik ljut je, između ostalog, zbog nove presude Evropskog suda za ljudska prava ove nedelje protiv Turske. Sud mu je prebacio što je osudio čoveka zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji samo na osnovu njegovog korišćenja aplikacije za slanje kriptovanih poruka ByLock.

ByLock Ankara smatra komunikacionim alatom vođa neuspelog puča iz 2016, u kojem je poginulo 250 ljudi, nakon čega su usledila masovna hapšenja i čistke bez presedana u modernoj istoriji Turske.

Turska vlada puč je pripisala organizaciji Feto propovednika Fetulaha Gulena, koji je nekad bio Edoganov saveznik.

– Odluka Evropskog suda za ljudska prava posljednja je kap koja je prelila čašu – rekao je predsednik Turske.

– Pripadnici terorističke organizacije i njihove pristalice koji su ohrabrene ovom odlukom ne treba uzalud da se nadaju. Ta odluka neće doneti nikakvo olakšanje kriminalnim pripadnicima Feta. Turska neće popustiti u borbi protiv te bande izdajnika. Neće dopustiti nikakav povratak u prošlost – naglasio je Erdogan.

4 COMMENTS

  1. kvazi diktatoru nije mesto u Europi. kao ni jednom populistickom lideru. Ni Poljskom piSSu, ni odvratnom Orbanu, nikome ko fasizam stavlja ispred demokratije i ljudskosti.

  2. Mijenjaj vjeru jarane prijedji u katolicanstvo i dva dana kasnije si vec u EU,iz bivse YU clanice EU su postale samo katolicke drzave (sl.i hr,) muslimani i Srbi jos cekaju,i cekat ce jos dugo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here