EPA-EFE
Redžep Tajip Erdogan i Bakir Izetbegović

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Tamo će se susresti sa članovima državnog Predsedništva, a prisustvovaće i svadbi ćerke predsednika SDA Bakira Izetbegovića.

Svadba je glavni razlog dolaska Erdogana u BiH, a tek „usput” će se susresti i sa članovima Predsedništva. Tako su pojedini mediji ocenili posetu turskog predsednika, naglašavajući njen privatni karakter.

Sarajevski novinar Amir Sužanj smatra, međutim, da nema nikakvog razloga da se s podozrivošću gleda na najavu da turski predsednik dolazi u Sarajevo zvog venčanja ćerke Bakira Izetbegovića, predsednika Stranke demokratske akcije (SDA).

– To su njihovi privatni odnosi i bilo bi neukusno komentarisati takve razloge Erdoganovog dolaska u Sarajevo. Uostalom, mediji ovih dana prenose da je i Izetbegovićeva porodica ranije prisustvovala sličnim porodičnim okupljanjima i svečanostima u Erdoganovoj porodici i tu nema ništa ni neobično ni sporno – smatra Sužanj.

“Turska mnogo više ulaže u Srbiju nego u BiH”

Pitanje je da li bi BiH mogla imati koristi ili štete od takve vrste ličnih odnosa.

– Erdogan i Izetbegović su dugi niz godina gajili bliske odnose, ali, ako ćemo da pravimo paralelu sa drugim zemljama regiona, ne može se reći da je BiH imala neke značajne ekonomske benefite od toga. Turska ulaganja u Srbiju i njenu privredu bila su višestruko veća nego u bosanskohercegovačku, i to u vreme najbližih kontakata Erdogana i Izetbegovića, čiji je intenzitet u poslednjih godinu-dve znatno slabiji. To znači da njihovi bliski lični odnosi nisu bili odlučujući u tim vezama Turske i BiH, iako su neki mediji to isticali kao veliku prednost BiH – kaže za DW sarajevski novinar.

I Dodik ide na sastanak s Erdoganom

Jedan od onih koji tvrde da Erdogan „primarno dolazi na svadbu kod porodice Izetbegović”, jeste član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Uprkos bojkotu državnih institucija koji je sam inicirao, Dodik će se, kao član Predsedništva, susresti sa Erdoganom.

– Ja ću biti na sastanku kako bi Erdogana upoznao s našim stavovima, ali i zbog najavljene izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd i finansijske podrške Turske, koja izostaje. To ne ide očekivanom dinamikom. Važno je biti u Predsedništvu i kako bi Erdogana podsetio na njegove reči – da je turski interes saradnja svih strana u BiH -rekao je Dodik.

Opozicija u Republici Srpskoj nije imala razumevanja za Dodikovo obrazloženje susreta sa Erdoganom i proziva ga zbog „kršenja zaključaka Skupštine RS o neučestvovanju u radu institucija BiH”. Lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ne vidi svrhu Dodikovog susreta s Erdoganom, „osim ako će taj sastanak da reši pitanje nametnutog Inckovog zakona”.

Srce Sarajevu, pare Beogradu

Iako zvanični protokol Erdoganove posete BiH još nije objavljen, pretpostavlja se da će turski predsednik i članovi Predsedništva BiH razgovarati o ekonomskoj saradnji, kao i o izgradnji auto-puta i brze saobraćajnice Sarajevo-Beograd-Sarajevo čije se trase u BiH još ne naziru.

To je prilika, ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić, da se spomene i činjenica da Turska više ulaže u neke susedne zemlje, poput Srbije, nego u BiH. Razloge za to Čavalić vidi u lošoj putnoj infrastrukturi, ali navodi i druge ograničavajuće faktore:

– Konkretno, nerazvijena putna infrastruktura odnosno neadekvatan sistem auto-puteva i brzih saobraćajnica doprinosi tome da turske i bilo koje druge investicije zaobilaze BiH. Dalje, naglašeni su politički, pravni i ekonomski rizici. Dosta je korupcije, naročito na lokalnim nivoima vlasti, koji opet mogu da determinišu čitav ishod odluke o investiranju. Turski investitori, poput svih drugih, pre svega prate ekonomske indikatore i ono što ih najviše interesuje jeste visina (ili rizik) za povrat na investiciju -kaže Čavalić.

Erdogan dolazi u BiH u četvrtak (26.8), a zvanične susrete sa članovima Predsedništva BiH imaće u petak (27.8), Istog dana će prisustvovati svadbi ćerke Bakira Izetbegovića na koju je pozvan, rečeno je iz ambasade Turske u Sarajevu.

Turski predsednik će u subotu (28.8.) posetiti i Crnu Goru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here