EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK / KREMLIN
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Erdogan zapretio da će proterati deset ambasadora zapadnih zemalja od toga sedam članica NATO.

Pogođene države razgovarale u nedelju o odgovarajućem odgovoru Erdoganu. O čemu se radi?

U ponedeljak uveče su amabasdori Nemačke, Francuske, Holandije, Danske, Norveške, Švedske, Finske kao i SAD, Kanade i Novog Zelanda objavili apel u kojem traže brzo oslobađanje turskog preduzetnika i sponzora kulture Osmana Kavale.

Kavala (64) je još od 2017. u istražnom zatvoru mada je Evropski sud za ljudska prava još 2019. naložio Turskoj da ga oslobodi.

Odiseja po sudovima

Kavala nije političar i nema političkih ambicija. Svojim kulturnim sponzorstvom, međutim, postao je antiteza Erdoganu i njegova meta. Svojom fonadacijom Kavala pruža platformu kulturnim radnicima, ali i manjinama u Turskoj. Erdogan i državni mediji upoređuju Kavalu sa Džordžom Sorošem. Pritom sugerišu da strani igrači sprovode zaveru protiv Turske.

Osman Kavala je prvo bio optužen za iniciranje i finansiranje protesta 2013. u Istanbulu, u parku Gezi kada su turski građani demonstrirali protiv sve većeg uticaja turskog predsednika Erdogana i sistematskog potkopavanja načela “oca nacije” Kemala Atatürka o oštroj podeli svetovnog i verskog života i vlasti.

Od tih optužbi ga je sud u Turskoj oslobodio februara 2020. i trebalo je po presudi Evropskog suda da bude pušten na slobodu.

Ali, izdata je nova optužnica – ovaj put da je umešan u puč 15. jula 2016. U optužnici se govori o poltičkoj i vojnoj špijunaži, terorizmu, zaveri, potkopavanja režima i tome slično. Takođe je ponovo otvoren “Gezi proces”.

Kavala i još 50 optuženih imaju ročište u Istanbulu 26. novembra. U znak protesta protiv Erdoganovih optužbi, Kavala je u petak preko svojih advokata dao do znanja da više neće prisustvovati sudskim raspravama. Pod ovim okolnostima više nije moguće pravedno suđenje, preneli su advokati.

Erdogan je “eksplodirao”

Na apel ambasadora je odmah usledila žestoka reakcija Redžepa Tajipa Erdogana. “Ko ste vi uopšte? Mislite da možete Turskoj da držite lekcije?” Tako su ga citirali turski mediji.

Ambasadori dotičnih zemalja su već u utorak pozvani u tursko ministarstvo spoljnih poslova. Nemački ambasador Jirgen Šulc poslao je svog otpravnika poslova. Tom prilkom je apel ambasadora kritikovan kao mešanje u unutrašnje poslove i jasno stavljeno do znanja da je to “neprihvatljivo”. To je već samo po sebi ozbiljan diplomatski korak. Ali Erdogan se nije na tome zaustavio.

U subotu u Eskišehiru u zapadnoj Turskoj Erdogan je rekao da je Ministarstvu spoljnih poslova dao odgovarajuće instrukcije da se deset ambasadora proglasi nepoželjnim – diplomatskim rečnikom “persona non grata”. Takav korak obično znači da sledi proterivanje diplomata. Erdogan nije postavio nikakv rok – uobičajeno da se se abasadoriam daje rok od 48 sati.

Oči uprte u Čavušoglua

Iz krugova ministarstva spoljnih poslova u Berlinu rečeno je: “Primili smo k znanju izjave turskog predsednika Erdogana i izveštavanje o tome i trenutno smo u intenzivnim konsultacijama sa devet drugih pogođenih dražava.” Američki Stejt dipartment je rekao da je zatražena “jasna pozicija iz Ministarstva inostranih poslova Turske”.

Oči su sada uprte u turskog ministra inostranih poslova Mevluta Čavušoglua koji se trenutno nalazi u Južnoj Koreji. Ako on bude sledio uputstva svog šefa, bio bi to drastičan korak koji bi veoma opteretio odnose između NATO partnera Turske i EU i SAD – nedelju dana pre samita G20 u Rimu. Erdogan se zapravo nada tom prilikom – bilateralnom sastanku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno bila u oproštajnoj poseti Turskoj. Nemački političari oštro osuđuju potez Erdogana. Potpredsednica Bundestaga, poltičarka Zelenih Klaudija Rot, zahteva sankcije i prekid izvoza oružja Turskoj.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime