EPA-EFE
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Memorandum o razumevanju kojim se navodno definiše morska granica između Turske i Libije izaziva “ozbiljnu zabrinutost”, kaže šef diplomatije EU Žozep Borel.

– Jasno je da je taj dokument stvorio ozbiljnu zabrinutost. Izražavamo solidarnost i pružamo podršku Grčkoj i Kipru – rekao je Borel i dodao da je memorandum problematičan za te dve zemlje i da može da predstavlja problem za grčka ostrva, prenosi grčki portal Katimerini.

Prema njegovim rečima, vlasti EU ga ispituju.

Memorandum, koji je odobrio turski parlament prošle nedelje, pojačao je tenzije između Turske i Grčke, Kipra i Egipta, zbog trvenja povodom prava na bušenje nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

Grčka je prošle nedelje proterala libijskog ambasadora u Atini jer nije otkrio sadržaj dogovora.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je odluka Grčke da protera ambasadora Libije zbog sporazuma koji su potpisale Tripoli i Ankara o pomorskim granicama, međunarodni skandal i da će Atina “platiti cenu tih međunarodnih poteza”.

On je za državnu tursku televiziju TRT Haber rekao da prema sporazumu, Turska i Libija mogu zajedno da izvode operacije u istočnom Mediteranu, prenosi grčki portal Katimerini. Erdogan je dodao i da će Turska nabaviti još jedan brod za bušenje kao bi nastavila aktivnosti u Mediteranu, ali i na Crnom moru i međunarodnim vodama.

4 COMMENTS

  1. Sultan Erdogan je velika opasnost za ceo svet, a posebno za tursko okruženje, uključujući i Srbiju.
    Svedoci smo kako je preuzeo svu vlast u Turskoj, kako se obračunava sa svima koji nisu sa njim.
    Krenuo je u napad na Grčku, Kipar odavno, Srbiju LAŽE I MAŽE, Bosna mu je u amanetu, Albanija deo turske teritorije, Makedoniju i ne pominje kao državu.
    Taj će napraviti veliko zlo.

  2. Dodik razgovarao sa Erdoganom o sastavu SavjetaMinistara .To znaci da nije Erdogan najveci diktator i Dodik je jedan od njih mozda veci ili njemu ravni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here