EPA/Tatyana Zenkovich
Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan

Predsednici Turske i SAD, Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp, razgovarali su telefonom o planovima za formiranje “bezbedne zone” u Siriji, saopštila je administracija turskog predsednika.

Erdogan je Trampu izrazio zabrinutost što „američki vojni zvaničnici ne ispunjavaju dogovore postignute između Turske i Sjedinjenih Američkih Država“ o Siriji.

U saopštenju Erdoganovog kabineta navodi se i da će turski predsednik u novembru posetiti Vašington na Trampov poziv.

Erdogan je ranije izjavio da bi narednih dana mogla biti doneta odluka o turskoj operaciji na severu Sirije istočno od Eufrata. On je dodao da će cilj operacije biti čišćenje sirijske teritorije na granici sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, stvaranje zone bezbednosti i prihvat sirijskih izbeglica u Turskoj.

Ranije su u Ankari završeni tursko-američki pregovori za stvaranje zone bezbednosti na severu Sirije istočno od Eufrata. Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su Ankara i Vašington postigli dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planiranu zonu.

Zvanični Damask kategorički se usprotivio tursko-američkom sporazumu, jer, prema rečima sirijske vlade, on predstavlja grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i grubo kršenje principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here