EPA

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Ankara nastaviti da se pridržava uslova prehrambenog sporazuma, uprkos kolebanju Rusije.

Prema rečima Erdogana, pšenica proizvedena na teritorijama Ukrajine i Rusije treba da ide u one zemlje koje su se suočile sa glađu. On je napomenuo da je zahvaljujući zajedničkom mehanizmu stvorenom u okviru sporazuma između Turske, Ukrajine, Rusije i UN ukrajinska pšenica postala dostupna celom svetu i pomogla da se smanji prehrambena kriza.

– Iako se oko ovoga Rusija koleba zbog nedostatka istih mogućnosti za sebe, mi ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe da služimo čovečanstvu – rekao je Erdogan.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na izvor iz UN, Turska i UN nastavili su inspekciju brodova u okviru prehrambenog sporazuma nakon što se Rusija povukla iz njega. Francuski ministar poljoprivrede Mark Feno saopštio je radiju RMC da Pariz radi na alternativnim opcijama za izvoz ukrajinskog žita.

– Radimo na evropskom nivou, imao sam niz pregovora sa kolegama o ovom pitanju –  rekao je Feno.

– Ako žito ne može da se izvozi morem, može se izvoziti kopnom – dodao je on.

Prema njegovim rečima, kao alternativa morskom putu razmatraju se opcije za izvoz žitarica preko Rumunije i Poljske.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u “prehrambenom sporazumu” UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

1 COMMENT

  1. Zašto laže ovaj erdogan , samo su 2 broda od njih oko 80 napunjenih pšenicom otišla za Afriku ,
    Ostalih 78 su otišli za evropu ,
    Pa niko nije lud , Putin njima šalje pšenicu a oni iz evrope šalju oružije da ubijaju Ruse
    Nisu Rusi toliko ludi
    Pustite laži , profiterstvo zapada u svemu se nazire ,
    Ako Bog☦️To će i ukrijinci jednom da nauče da zapad sve radi iz svog ličnog interesa a nikako i nikada zbog njih jer su im ugrožena prava ,
    Dobit će kasnije lopate u ruke da izgrađuju zemlju
    Toliko o zapadnoj demokratiji
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here