Tanjug
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da 50.000 ljudi migrira iz sirijske severozapadne oblasti Idliba u Tursku, kritikujući muslimanske zemlje što ne podržavaju njegove planove o naseljavanju izbeglica u druge delove na severu Sirije.

Erdogan je, na islamskoj konferenciji u Maleziji, rekao da su svetske sile više zabrinute zbog slanja oružja u Siriju nego za pružanje podrške turskim planovima da se uspostavi “sigurna zona” gde Ankara želi da naseli na milione izbeglica pošto tu oblast “očisti” od kurdskih Jedinica za narodnu zaštitu, prenosi Rojters.

Erdogan je i juče rekao da svetske sile još nisu podržale njegovu “sigurnu zonu” na severu Sirije.

– Čak ni zemlje koje smatramo najmoćnijim i najuglednijim nisu još odgovorile na naš poziv za sigurnu zonu i rekle da “ulaze – rekao je Erdogan novinarima u Ženevi gde je prisustvovao Globalnom forumu o izbeglicama, preneo je NTV.

On je dodao da će se više od 600.000 izbeglica dobrovoljno pridružiti onima koji su već u “mirovnoj zoni”, a njih je 371.000.

– Ako u tome uspemo to će ući u istoriju kao primer. Reći će – Turska je osnovala ovaj grad ili gradove za izbeglice. To je za nas stvarno važno. Naš projekat je sjajan – rekao je on.

Erdogan je naveo da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za zbrinjavanje oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica. Ponovo je optužio Evropsku uniju da nije realizovala polovinu od skoro šest milijardi evra koliko je obećala Turskoj za pomoć izbeglicama.

1 COMMENT

  1. Ајде да се лажемо. Критикује исламске земље зато што су муслиманске богомоље окупирале Европу.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here