EPA/Martin Divisek
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da smatra pogrešnim odnos zapadnih zemalja prema Rusiji i poručio da se ruska strana ne može zanemariti po pitanju dogovora o žitu.

„Mislim da je ovakav stav pogrešan. Rusija zauzima značajno mesto i po površini i po svom položaju u svetu. Rusija je praktično jedna od vodećih zemalja u svetu u proizvodnji žitarica. Takva zemlja se ne može zanemariti”, rekao je juče Erdogan novinarima u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Erdogan je rekao da Ankara planira da nastavi pozitivne odnose sa Rusijom.

„Mi ćemo održavati naše odnose sa Rusijom na pozitivan način jer smo veoma uzbuđeni što ćemo pretvoriti region Trakiju u zapadnoj Turskoj u gasno čvorište“, rekao je predsednik Turske, prenela je agencija Anadolija.

Prema njegovim rečima Turska, za razliku od Evrope, nema nedostatak prirodnog gasa jer oko polovine svojih zaliha dobija iz Rusije.

„Evropa doživljava ozbiljnu nestašicu prirodnog gasa. Mi, s druge strane, nemamo nestašicu prirodnog gasa za industriju i tako dalje. Sada dolazi zimska sezona. Nadam se da se više nećemo suočiti sa ovim problemom”, naveo je Erdogan.

On je rekao da Turska radi na isporuci milion tona ruskog žita u Afriku i da će o ovom pitanju razgovarati sa Katarom, koji će, kako je naveo, pružiti finansijsku podršku ovom procesu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here